Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κάρολος Δαρβίνος


Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 στο πατρικό του σπίτι “The Mount” στο Shrewsbury της Αγγλίας. Καταγόταν από οικογένεια γιατρών και ξεκίνησε κι αυτός να σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Την παράτησε όμως γρήγορα και ο πατέρας του τον έστειλε στο Christ’s College του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ για να γίνει Αγγλικανός κληρικός.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1931 συμμετέχει ως άμισθος φυσιοδίφης στο υδρογραφικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού “The Beagle”,το οποίο έκανε τον περίπλου του νοτίου ημισφαιρίου. Στην διάρκεια του 5ετούς ταξιδιού, ο Δαρβίνος θα συλλέξει πλήθος φυτικών και ζωικών ειδών και θα κάνει παρατηρήσεις που θα τον οδηγήσουν πολύ αργότερα στην διατύπωση της επαναστατικής θεωρίας του, της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής.

Από το 1840 έως το 1943 δημοσιεύει σε συνέχειες το 5τομο έργο του “Zoology of the Voyage of H. M. S. Beagle”. Ακολουθούν το 1946 το “Geology of the Voyage of the Beagle” και το 1859 το περίφημο “The Origin of Species” Περί γενέσεως των ειδών ή θεωρία της εξέλιξης. Άλλα έργα του: “The Descent of Man”, “The Expression of Emotion in man and Animals”.

Ο Δαρβινισμός όπως ονομάζεται η θεωρία του, κατά την οποία, τα σημερινά γένη σχηματίστηκαν σιγά-σιγά με την εξέλιξη. Πάθαιναν δηλ. αλλαγές εξαιτίας εξωτερικών επιδράσεων με κυριότερη αφορμή, κατά τον Δαρβίνο, η προσαρμογή προς το περιβάλλον.

Το 1938 παντρεύεται την ξαδέλφη του Emma Wedgwood, με την οποία θα αποκτήσει 10 παιδιά. Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, στις 19 Απριλίου 1882, στο σπίτι του στο “Down House” στο Κέντ της Αγγλίας και θα ενταφιαστεί στο West minister Abbey.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου