Συνολικές προβολές σελίδας
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Άννα Καλουτά
Η Ειρήνη-Άννα όπως ήταν το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918. Μαζί με την μεγαλύτερη αδελφή της Μαρία μετά από προτροπή της Μαρίκας Κοτοπούλη πρωτοεμφανίζονται στο θίασό της. Τα «Καλουτάκια» γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.
Συμμετέχει σε επιθεωρήσεις και σε οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Γλυκειά Νανά»,«Διαβολόπαιδο», «Βαφτιστικός» , «Μοντέρνα κορίτσια», του Νίκου Χατζηαποστόλου «Γυναίκα του δρόμου», «Απάχηδες των Αθηνών», «Οι πειρατές», σε μουσικές κωμωδίες «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» σε ηθογραφίες «Το Φυντανάκι» του Χορν, σε κωμειδύλια «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Γκόλφω», «Μαρία Πενταγιώτισσα» και άλλα πολλά.
Θρυλική έμεινε η συμμετοχή της σε πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940 όπου παρουσίαζε το «Ευζωνάκι»,.Μετά τον πόλεμο ο ρόλος που την χαρακτήρισε ήταν η «Σμυρνιά» με την καταπληκτική πολίτικη εκφορά του λόγου της.
Γύρισε περισσότερες από 15 ταινίες, «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ ά. Εμφανίστηκε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, (Καρναβάλι της Πάτρας κ ά), πραγματοποίησε με επιτυχία περιοδείες σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Με την αδελφή της δημιούργησαν το δικό τους θέατρο ανεβάζοντας με μεγάλη επιτυχία επιθεωρήσεις, γεγονός που την χαρακτήρισε ως «βασίλισσα της επιθεώρησης». Ακόμα πρώτες εισήγαγαν θεατρικές καινοτομίες από το εξωτερικό και τέλος ηχογράφησαν πολλούς δίσκους, «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά», «Γερακίνα», «Βεμ-Βεμ» κ ά
Τιμήθηκε πολλές φορές από την πολιτεία για την προσφορά της στην ψυχαγωγία των στρατιωτών κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά και από ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού για το έργο της. Πέθανε στις 17 Απριλίου 2010.
Χάρης Κόντος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου