Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τσουρέκι με μαστίχα


Η παράδοση της Λαμπρής θέλει τσουρέκι. Φτιάξτε το, και αφήστε το άρωμα της μαστίχας να μοσχομυρίσει το σπίτι.

• 1 κιλό αλεύρι, 2 φακελάκια μαγιά, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα γάλα χλιαρό, 1 κούπα βούτυρο λιωμένο, 4 αυγά, 1 κ γ κοπανισμένη μαστίχα, ξύσμα ενός πορτοκαλιού, αλάτι
• Για το άλειμμα: 2 κρόκους αυγών, 3 κ σ γάλα, αμυγδαλόψιχα τριμμένη

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε λίγο αλεύρι και λίγη ζάχαρη. Διαλύετε στο γάλα την μαγιά και την ρίχνετε στην λεκάνη ανακατεύοντας με το μίγμα, ώσπου να γίνει χυλός. Σκεπάζετε την λεκάνη με μια κουβέρτα και την αφήνετε σε μέρος ζεστό για να πιάσει το προζύμι. Μόλις το προζύμι κάνει στην επιφάνειά του τρύπες είναι έτοιμο.

Σε μια λεκάνη βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγοντας μια λακουβίτσα στην μέση, προσθέτετε το αλάτι, τ’ αυγά χτυπημένα με την ζάχαρη, την μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο και τέλος το προζύμι και ζυμώνετε, να γίνει η ζύμη ομοιογενής και να ξεκολλάει από τα χέρια και την λεκάνη. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος, 30-35΄ ώσπου να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια.

Ζαναζυμώνετε και πλάθετε 3-4 τσουρέκια σε σχήμα κοτσίδας. Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους για 2-3 ώρες να φουσκώσουν.
Χτυπάτε το γάλα με τους κρόκους και αλείφετε τα τσουρέκια. Πασπαλίζετε με την αμυγδαλόψιχα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου