Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 23 Απριλίου 2011
Οδοιπορικό στην λαμπριάτικη Κέρκυρα (2ο Μέρος)
Το Μ Σάββατο είναι ιδιαίτερο, εντυπωσιακό έχει χρώμα και θέαμα, το πρωί νωρίς στο νησί, στις 6πμ στη εκκλησία Παναγία των Ξένων πού είναι κοντά στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιείται το έθιμο του σεισμού, όπου οι πολυέλαιοι της εκκλησίας σείονται (κουνιούνται) και οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο έδαφος δημιουργώντας θόρυβο (αυτό το έθιμο περιγράφεται και στο ευαγγέλιο), αργότερα στις 9πμ την ίδια μέρα γίνεται η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα
Στις 11 το πρωί γίνεται η λεγόμενη και πολυσυζητημένη πρώτη ανάσταση στο νησί και η εντυπωσιακή ρίψη των μπότηδων από τα παράθυρα της πόλης.
Οι Κερκυραίοι γεμίζουν αυτούς τους μπότηδες με χρωματιστό νερό και στις 11πμ ακριβώς!! Ξεκινούν και τους πετούν από τα παράθυρα τους, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να προκαλέσουν θόρυβο και να φύγουν τα κακά πνεύματα. Το έθιμο είναι μοναδικό και το παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Κερκυραίοι σε απόσταση πάντα ασφαλείας (στη πάνω πλατεία κυρίως γιατί εκεί έχουν τη καλύτερη θέα). Κατά τη διάρκεια του δεν λείπουν και τα επιφωνήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος του τύπου έλα, ρίχτω, είσαι ο καλύτερος, μπράβο κτλ.
Είναι ένα ιδιαίτερα μοναδικό και ξεχωριστό έθιμο που αν παραβρεθείτε στη Κέρκυρα δεν πρέπει να χάσετε. Αμέσως μετά οι δρόμοι γεμίζουν φιλαρμονικές που πραγματικά ξεφυτρώνουν από παντού (από στενά σοκάκια και δρομάκια της πόλης παιανίζοντας ) Για την ιστορία να πούμε ότι οι μπότηδες είναι στάμνες φτιαγμένες από πηλό. Το μέγεθος τους ποικίλει, μπορεί να βρει κανείς μικρούληδες αλλά και τεράστιους που ίσα χωρούν από τα παράθυρα που πρόκειται να πέσουν.
Την ίδια ώρα πραγματοποιείτε και το έθιμο της Μαστέλας στη περιοχή Πίνια –Κουκουναριά. Είναι ένα έθιμο χαρούμενο και διασκεδαστικό όπου μέσα σε ένα μαστέλο– βαρέλι με νερό, που είναι στολισμένο με λουλούδια, κορδέλες και μυρτιές καλούνται οι περαστικοί να ρίξουν μέσα κέρματα – νομίσματα για το καλό. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας στις 11πμ το πρωί ο πρώτος που θα πέσει μέσα στο μαστέλο – βαρέλι θα πάρει και το περιεχόμενο του.
Το Μ Σάββατο το μεσημέρι κυλάει ήρεμα καθώς ακολουθεί μια εντυπωσιακή νύχτα όπου όσοι παραβρεθούν στη πάνω πλατεία τη βραδιά της Ανάστασης θα θυμούνται για καιρό. Στη πλατεία Σπιανάδα στις 12 το βράδυ Κερκυραίου και επισκέπτες ψάλουν το Χριστός Ανέστη με συνοδεία κληρικών, μπάντας, και χορωδία του δήμου ενώ τον ουρανό φωτίζουν αμέτρητα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα και δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όλους. Τα πυροτεχνήματα είναι πραγματικά πολλά και εντυπωσιακά. Η απόσταση της ρίψης τους είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα τραυματισμού ή φόβου των επισκεπτών.
Την ημέρα του Πάσχα γίνονται περιφορές της εικόνας της Ανάστασης από πολλές ενορίες της πόλης. Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται μια ξεχωριστή λιτανεία όπου εικόνες, λάβαρα, κληρικοί και πιστοί περνούν με καΐκια στο νησάκι με το όνομα Ποντικονήσι και τελούν Θεία Λειτουργία στον Παντοκράτορα ένα μικρό πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι, ακολουθεί κέρασμα και προτού η πομπή επιστρέψει από το χωριό Βίδος όπου και έρχεται, κάνει μια στάση για Παρέκκλιση στη μονή Βλαχέρενας.
Η αυλαία του Πάσχα στη πόλη της Κέρκυρας πέφτει τη Τρίτη με τα λεγόμενα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνα στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό δηλαδή την επανατοποθέτηση του σκηνώματος στη λάρνακα του.
Αυτά είναι τα δρώμενα όσο αναφορά τη πόλη της Κέρκυρας, όμως δεν μπορεί κανείς να μην παινέψει και να μην αναφερθεί στο παραδοσιακό στόλισμα του Επιτάφιου και την Ανάσταση στα γραφικά χωριουδάκια του νησιού.Όπου και αν βρεθείτε γεμίστε με εικόνες και νοιώστε την ουσία των ημερών. Καλό Πάσχα!
Κατερίνα Καψοκαβάδη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου