Συνολικές προβολές σελίδας
Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Τσέρνομπιλ
25 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό ατύχημα και ένα από τα μεγαλύτερα όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα στον κόσμο
Τα μεσάνυχτα της 25ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, προσπάθησαν να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στις 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αντιδραστήρα Νο 4 προκάλεσαν διαδοχικές εκρήξεις, που τίναξαν στον αέρα το κάλυμμά του.
Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού, που λογαριάστηκε στα 140 εκατομμύρια κιουρί, εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Το ραδιενεργό νέφος κινήθηκε δυτικά και σε δυο μέρες έφτασε στην Γερμανία, στην Σουηδία και την Πολωνία, ενώ 4 ημέρες αργότερα βρισκόταν στην Γαλλία και την Βρετανία φέρνοντας ραδιενεργό βροχή.
Το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, τα φυτά και τα ζώα μολύνθηκαν. Λίγες μέρες αργότερα ένα τρίτο νέφος μετέφερε την ραδιενέργεια στα Βαλκάνια και την Βόρεια Ελλάδα. Οι πολίτες έκπληκτοι μόλις στις 29 Απριλίου ενημερώνονται για το πυρηνικό ατύχημα.
Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και ετοιμάζονταν για τον εορτασμό του Πάσχα. Ακολούθησαν αντιδράσεις υστερίας, για ολιγωρία πρωτίστως προς τον «Δημόκριτο» για την μη έγκαιρη ενημέρωση, καθώς οι καταναλωτές είχαν αγοράσει χόρτα και λαχανικά για το Πάσχα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ραδιενέργεια.
Οι κάτοικοι της Βόρεια Ελλάδας, κατέβαιναν προς την Αθήνα. Ακόμα αμέσως μετά το δυστύχημα έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές κύησης για προληπτικούς λόγους.
Το δυστύχημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή, στην υγεία και στο περιβάλλον της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, Ο τραγικός απολογισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν 9.000 άτομα. Βάσει των εκτιμήσεων τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το δυστύχημα, 3,5 εκατομμύρια στην Ουκρανία, 3 στην Ρωσία και 2,5 στην Λευκορωσία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου