Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Βαμμένα, κόκκινα αυγά


Επιλογή και βάψιμο των πασχαλινών αυγών

Τα αυγά στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα διατίθενται σε συσκευασίες, όπου υποχρεωτικά αναγράφονται, τα αρχικά της χώρα προέλευσης, (για την Ελλάδα GR) η επωνυμία του παραγωγού, η ποιότητα, το βάρος, ο κωδικός της ωοσκόπησης και η ημερομηνία λήξης του αυγού.

Για τα αυγά που θα βάψετε, προτιμήστε τα λευκά (βάφονται ευκολότερα), μεσαίου μεγέθους ( τα μεγάλα έχουν πιο εύθραυστο τσόφλι), λεία χωρίς στίγματα, εξογκώματα ή ραβδώσεις.
Για να τσεκάρετε αν τα αυγό είναι φρέσκο, το βάζετε σε ένα ποτήρι με αλατισμένο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο, αν όμως ανέβει στην επιφάνεια, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.

Αφήστε τα αυγά να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πριν τα βάψετε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να μην σπάνε. Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πλένετε με χλιαρή ελαφριά σαπουνάδα, ώστε να φύγουν τα τυχόν υπολείμματα από το τσόφλι. Όποιο είδος βαφής και να κάνετε με ζεστό ή κρύο νερό, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες

Αν θέλετε φυσικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε παντζάρι, για να τα βάψετε κόκκινα, ρόδι για ροζ, μαϊντανό, τσουκνίδα ή σπανάκι για πράσινα, φλούδες κρεμμυδιών για πορτοκαλί, μαύρο τσάι για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ, ζαφορά (κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα, κόκκινο λάχανο για μπλε-γαλάζια και φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για κίτρινο.

Βράζετε τα υλικά που θέλετε για το κατάλληλο χρώμα, αρκετή ώρα να αφήσουν το χρώμα τους, τα στραγγίζετε και τα πετάτε. Στο ζουμί που έμεινε ρίχνετε λίγο ξύδι και βάζετε τα βρασμένα αυγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και όταν στεγνώσουν, περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.

Την διακόσμησή τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά, όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα αυγά. Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά, λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.

Τα τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, πρέπει να δια τηρούνται στο ψυγείο ενώ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου