Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Νίκος Παπάζογλου


Ο δημοφιλής τραγουδοποιός «έφυγε» από τη ζωή στα 63 του χρόνια, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1948. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε την δεκαετία του ’60, όταν άρχισε να γράφει και τα πρώτα του τραγούδια. Το διάστημα 1970-76 θα ζήσει στην Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γνωρίζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και το Μανώλη Ρασούλη, με αφορμή την παράσταση «Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια».

Η συνεργασία των τριών και του Νίκου Ξυδάκη ταράζει τα μουσικά δρώμενα της εποχής με τον δίσκο τους «Η εκδίκηση της γυφτιάς». Ακολουθούν συνεργασίες με πολλούς ακόμη συνθέτες και τραγουδιστές και τραγούδια όπως «Τρελή κι αδέσποτη», «Αύγουστος», «Αχ Ελλάδα», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Χαράτσι», «Φύσηξε Βαρδάρης», «Δεν είμαι ποιητής», «Μοναχικός άνθρωπος» κ ά.

Με ορμητήριο του την Θεσσαλονίκη, ο χαμογελαστός Νίκος με σήμα κατατεθέν του το κόκκινο μαντήλι στο λαιμό, με το γκρουπ του «Λοξή Φάλαγγα» οργώνει την Ελλάδα με συναυλίες προσφέροντας μια άλλη ποιοτική οπτική στο ελληνικό τραγούδι. Η «σχολή Θεσσαλονίκης» που δημιουργεί προάγει και ανοίγει τον μουσικό δρόμο σε πολλούς νέους καλλιτέχνες, όπως τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη, τη Μελίνα Κανά και άλλους.

Το τελευταίο διάστημα χτυπημένος από την επάρατη νόσο νοσηλεύεται στο Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας την άνιση μάχη με την αρρώστια του. Συμπαραστάτες του η γυναίκα του, τα δυο του παιδιά και οι φίλοι του.

Το πρωί της Κυριακής, η μάχη τελειώνει και ο Νίκος Παπάζογλου «φεύγει» να συναντήσει τον καλό του φίλο Μανώλη Ρασούλη. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου.

Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου