Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οδοιπορικό στην λαμπριάτικη Κέρκυρα (1ο Μέρος)


Μια μοναδική εμπειρία είναι ο εορτασμός του Πάσχα στη Κέρκυρα. Τα έθιμα που επικρατούν στο νησί κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει πίστη και κατάνυξη για της μέρες του Πάσχα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τις ρίζες τους στη βυζαντινή παράδοση αλλά δε λείπουν και οι δυτικές επιρροές.

Τα δρώμενα για των εορτασμό του Πάσχα στη Κέρκυρα ξεκινούν από τη Κυριακή των Βαΐων με τη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα πολιούχο του νησιού, στα σοκάκια της πόλης. Η λιτανεία το Αγίου συνοδεία μπάντας αλλά και σχολείων γίνεται ως ανάμνηση των Κερκυραίων για το διωγμό της πανώλης από το νησί (1673). Ο Άγιος θα παραμείνει στη θύρα του για προσκύνημα έως τη Τρίτη του Πάσχα όπου θα γίνουν τα Μπάσματα.

Στα παράθυρα των βενετσιάνικων κτηρίων της πόλης, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ανεμίζουν μοβ πάνινα υφάσματα, τα φώτα στη περίφημη πλατεία του Λιστόν είναι μοβ καθώς και ο σταυρός στο φρούριο του νησιού είναι και αυτός το ίδιο χρώμα για να δείξουν τη θλίψη για τα πάθη του Χριστού . Όλα αυτά έως το Μεγάλο Σάββατο το πρωί που τα μοβ πάνινα υφάσματα γίνονται κόκκινα ή πορφυρά και τα φώτα κανονικά λευκά.

Από τη Μ Δευτέρα έως και τη Μ Τετάρτη οι δεκάδες μπάντες παίζουν πένθιμα εμβατήρια και κλασικούς σκοπούς ανάλογους με το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας στα σοκάκια και τους δρόμους της πόλης.

Τη Μ Τετάρτη κάθε χρόνο η χορωδία του δήμου δίνει συναυλία στο θέατρο του νησιού με συνοδεία οργάνων πνευστών.

Τη Μ Πέμπτη όλες οι εκκλησίες επικεντρώνονται στην ακολουθία των παθών, καθώς και των εθίμων των παραδοσιακών τσουρεκιών και κόκκινων αυγών που δίνουν μετά την Ανάσταση.

Τη Μ Παρασκευή από τις 4 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ ξεκινούν οι περιφορές των επιταφίων από τις εκκλησιές της πόλης, το ξεκίνημα το κάνει ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου από το παλαιό φρούριο, ακολουθούν κατά σειρά οι υπόλοιπες εκκλησίες με τελευταίου (επιτάφιου) αυτόν της Μητρόπολης που είναι και ο πιο εντυπωσιακός-επιβλητικός. Όλοι οι επιτάφιοι που βγαίνουν στους δρόμους της πόλης έχουν συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, χορωδίας, φιλαρμονικής, καθώς και μαθητών.

Κατερίνα Καψοκαβάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου