Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαρταετός


Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού που πιθανόν συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έννοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα είναι χαρούμενα, τουλάχιστον στην φύση.

Το πέταγμα του χαρταετού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας πρέπει να είναι έθιμο μεταγενέστερο. Ο χαρταετός είναι κατασκεύασμα των λαών της Ανατολής και ιδίως της Κίνας και θα έρθει στην Ευρώπη μέσω των Αράβων γύρω στα 1400 μ. Χ., ενώ κατ’ άλλους πολύ αργότερα και ήταν κατασκεύασμα από ύφασμα και όχι από χαρτί. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, ένας μαθητής του Πυθαγόρα, ο Αρχύτας, είχε ασχοληθεί με τις πτήσεις και χρησιμοποιούσε στις μελέτες του χαρταετό. Ακόμα σε ένα αγγείο της κλασσικής εποχής υπάρχει μια παράσταση, όπου μια κόρη κρατά μια σαΐτα κι είναι έτοιμη να την πετάξει.

Κατασκευή χαρταετού
Το κλασσικό σχήμα του χαρταετού είναι το εξαγωνικό και η κατασκευή συνήθως είναι από χαρτί, αν και υπάρχει και από πλαστικό.
Πρώτα γίνεται ο σκελετός, με τρία ξύλινα πηχάκια που τα καρφώνουμε στο κέντρο, ώστε να σχηματίσουν εξάγωνο. Κολλάμε το χαρτί ακολουθώντας το σχήμα των ξύλων. Κατασκευάζουμε τα ζύγια με σπάγκο που δένουμε σε τρία σημεία στην μέση του χαρταετού, σε τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Φτιάχνουμε την ουρά κόβοντας χαρτιά που κρεμάμε σε φούντες σε ένα σπάγκο. Δένουμε την ουρά στον χαρταετό. Εδώ υπάρχει ένα μυστικό, όσο πιο βαριά είναι η ουρά τόσο καλύτερα και σταθερότερα πετάει ο χαρταετός. Στο τέλος δένουμε τα ζύγια με μια καλούμπα σπάγκου. Ο αέρας, που είναι απαραίτητος στο πέταγμα του χαρταετού θα δείξει αν τον φτιάξαμε σωστά.

Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού
- Επιλέξετε να πετάξετε τον χαρταετό σας σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους, μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, κολώνες της ΔΕΗ, ή περιοχές με ανώμαλο έδαφος, γκρεμούς, γέφυρες ή τέλος από την ταράτσα του σπιτιού.
- Στην περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχθεί σε ηλεκτροφόρα καλώδια, αποφύγετε να τον ξεμπλέξετε, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας
- Προσοχή χρειάζεται και στον σπάγκο του χαρταετού, που μπορεί να τραυματίσει τα χέρια με την τριβή που αναπτύσσεται ή να πιαστεί σαν βρόγχος στο λαιμό.
- Τελευταίο, αλλά πρώτιστης σημασίας, μην αφήνετε τα παιδιά να πετάξουν χαρταετό χωρίς επιτήρηση από κάποιον μεγάλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου