Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τηγανιτός μπακαλιάρος σε κουρκούτι και σκορδαλιά


Το ταιριαστό γευστικό ζευγάρι για την ημέρα του Ευαγγελισμού

• 1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου (περίπου 700-800 γρ), 2 κούπες αλεύρι, 1 κ γ σόδα μαγειρική, 3 κ σ ούζο, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια και τον βάζετε σε νερό να ξαρμυρίσει από την προηγούμενη. Τον βγάζετε από τον νερό και τον στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και το σκόρδο. Προσθέτετε την σόδα στο ούζο και την ρίχνετε στο αλεύρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο νερό να γίνει κουρκούτι. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

• Σκορδαλιά
5-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, ½ κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι.
Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό, έως ότου μαλακώσει, το στραγγίζετε και το στύβετε.
Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου