Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ιάκωβος Καμπανέλλης


Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, την Τρίτη 29/3 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα του Ομίλου «Υγεία», μετά από δίμηνη νοσηλεία καθώς έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου 1922. Το 1935 εγκαθίστανται οικογενειακώς στην Νίκαια. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συμμετέχοντας στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Γυρίζοντας στην Αθήνα και παρακολουθώντας παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, εντυπωσιάζεται και κατά δήλωσή του «ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον προορισμό του». Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα όταν δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Πολυγραφότατος, συνέγραψε θεατρικά έργα, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, στίχους τραγουδιών, ενώ αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Νέα». Επίσης συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, διασκευάζοντας θεατρικά έργα. Ακόμα διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν, ενώ υπήρξε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Θεατρικά έργα: «Ο Χορός πάνω στα στάχια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Στη χώρα του Ίψεν», «Το κουκί και το ρεβίθι», «Μια κωμωδία», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» κ ά.

Σενάρια ταινιών: «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος» και «Το ποτάμι» Νίκου Κούνδουρου, «Κορίτσια στον Ήλιο» Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι» Ντίνου Δημόπουλου, «Αρπαγή της Περσεφόνης» Γρηγ. Γρηγορίου, «Το Κανόνι και το αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα» σε δική του σκηνοθεσία.

Έγραψε ακόμα στίχους που έγιναν τραγούδια από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Νίκο Μαμαγκάκη. «Παραμύθι χωρίς όνομα»», «Μαουτχάουζεν», «Ο κύκλος με την κιμωλία» κ ά. Τέλος, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαουτχάουζεν», όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του για δυόμιση χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου και είχε αποκτήσει μια κόρη την Κατερίνα, που του είχε χαρίσει δυο εγγόνια, που υπεραγαπούσε. Υπήρξε από το 1999 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Θεατρικής Δραματουργίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είχε τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου Στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης θα ψαλεί το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η νεκρώσιμος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου