Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ελίζαμπεθ Τέϊλορ


«Έκλεισαν» τα ωραιότερα μάτια του Χόλυγουντ

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1932 στο Hampstead του Λονδίνου. Από τα τρία της χρόνια παρακολουθεί μαθήματα χορού. Η καταγωγή των γονιών της ήταν από την Αμερική, όπου θα γυρίσουν το 1939, με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εκεί ξεκινά την καριέρα της ως παιδί - θαύμα αρχικά συμμετέχοντας στην τηλεοπτική σειρά ''Lassie Come Home'', το 1943 στην ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» και ''National Velvet'' το 1944.

Τα υπέροχα βιολετιά μάτια της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της εντυπωσιάζουν και αργότερα πλέον ως ενήλικας εξελίσσεται σε μια από τις διασημότερες και πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Ήταν πέντε φορές υποψήφια για Όσκαρ και θα το κερδίσει δυο, με τις ταινίες «Ζούσαμε στην αμαρτία» το 1960 και «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούντ» το 1966.

Άλλες ταινίες της: «Μια θέση στον ήλιο» (1951), «Ο γίγας» (1955), «Όσα δεν σβήνει ο χρόνος» (1957), «Λυσσασμένη γάτα» (1958), «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» (1959), «Κλεοπάτρα» (1960), μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου, γνωστή επίσης και για τον μεγαλύτερο αριθμό κουστουμιών. Η ταινία ήταν αφορμή της γνωριμίας της με τον συμπρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον θυελλώδη έρωτά τους και τον γάμο τους (δυο φορές).

Παντρεύτηκε ακόμα έξι φορές , ενώ σκάνδαλο είχε προκαλέσει ο γάμος της το 1991 με τον οικοδόμο Λάρι Φορτένσκι, που ήταν 20 χρόνια νεότερος της. Χώρισαν το 1996. Είχε τέσσερα παιδιά (τρία βιολογικά και ένα υιοθετημένο) και εννιά εγγόνια.

Η αγάπη της για τα κοσμήματα και δη για τα διαμάντια, η φιλία της με τον Μάϊκλ Τζάκσον, ο αγώνας της μέσω του ιδρύματος της κατά του AIDS (AmFAR), τα προβλήματα της υγείας της, που την αναγκάζουν να εμφανίζεται ακόμα και σε αναπηρικό καροτσάκι, μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τα Tabloid περιοδικά.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Το 2000 η βασίλισσα της Αγγλίας είχε αποδώσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έναν τίτλο τιμής (dame).

Τα τελευταία επτά χρόνια έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και από τις αρχές Φεβρουαρίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. Αφήνει την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 79 ετών, στις 23 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου