Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ιούλιος Βερν


Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828 και ήταν γιος του περίφημου Γάλλου δικηγόρου Πέτρου Βέρν, με την υπόδειξη του οποίου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του, όταν σε ηλικία δώδεκα χρονών το έσκασε από το σπίτι του για να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο.

Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης, καθώς προέβλεψε το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, τον κινηματογράφο, τον ασύρματο, το μαγνητόφωνο κ ά.

Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωές του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Η φαντασία του αυτή μετουσιώθηκε από τους σημερινούς επιστήμονες σε επίτευγμα επιστημονικό.

Έργα του: «Πέντε ημέρες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Από την γη στην σελήνη», «Μέλαινες Ινδίες», «Το Αιγαίο ανάστατο», «Το φλογισμένο αρχιπέλαγος», μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την επίσκεψή του στα ελληνικά παράλια, «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων» κ ά. Πέθανε στις 24 Μαρτίου 1805 στην Αμιένη στα 77 του χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου