Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν


Γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη Ο πατέρας του στην ακμή του ήταν τραγουδιστής και βιολονίστας και βλέποντας το μουσικό ταλέντο του γιου του, κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, φτάνοντας ακόμα και άκρα, για να τον μυήσει στην μουσική.
Έτσι ο Μπετόβεν από μικρή ηλικία, εξελίσσετε σε δεξιοτέχνη πιανίστα.

Το 1787, σε ηλικία 17 ετών, πηγαίνει στην Βιέννη, παγκόσμιο κέντρο τις μουσικής, όπου γνωρίζεται και παίρνει μαθήματα από τον Μότσαρτ και τον Χάυδν. Σε ηλικία 24 μόλις χρονών διηύθυνε συναυλίες στην Βιέννη, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών αριστοκρατών, οι οποίοι τον ενίσχυαν οικονομικά.

Το 1795 αρχίζει να συνθέτει και ο ίδιος μουσικά κομμάτια, με πρώτο το «Τρίο για πιάνο», ακολουθούν διάφορες σονάτες, το τραγούδι «Αδελαϊδα» κά. Κοντά στα 29 του χρόνια χτυπήθηκε από την μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο γεννημένος για τις μελωδίες αρχίζει να χάνει την ακοή του. Αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί από την διεύθυνση τις ορχήστρας κι επιδίδεται στην σύνθεση.

Το έργο του ογκώδες και με τεράστια αξία. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες την 1η, 2η, 3η ή «Ηρωική», 4η, 5η, 6η ή «Ποιμενική», 7η, 8η, την περίφημη 9η με τον χορωδιακό «ύμνο τις χαράς» του Σίλλερ. Συνέθεσε τις το μπαλέτο «Προμηθέας», εισαγωγές και μουσική στον «Κοριολανό», στο «Φιντέλιο», τον «Έγκεμοντ», τα «Ερείπια τις Αθήνας» για ορχήστρα, την περίφημη «Μεγάλη λειτουργία», το ορατόριο «Ο Χριστός στο όρος των Ελεών», την «Φαντασία για χορωδία», κι ένα σωρό κονσέρτα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες κ ά. Πέθανε στην Βιέννη στις 27 Μαρτίου 1827

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου