Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 18 ετών


Στη μικρότερη απόσταση των τελευταίων 18 ετών από τη Γη θα βρεθεί το Σάββατο η Σελήνη. Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο ονομάζεται σεληνιακό περίγειο και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και έντονη φημολογία για μεγάλες φυσικές καταστροφές, αν και οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους τις εν λόγω εικασίες ανυπόστατες.

Η απόσταση μεταξύ Σελήνης και Γης θα μειωθεί μόλις στα... 356.500 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι το σημερινό φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λαμπερό από ποτέ εφόσον ο ουρανός δεν είναι νεφελώδης.
Στη διάρκεια του φαινομένου του περιγείου, η Σελήνη φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη. Το φαινόμενο όμως είναι ακόμα πιο έντονο όταν συμπίπτει με πανσέληνο, όπως θα συμβεί σήμερα.

Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο τόσο κοντά έχει να βρεθεί το φεγγάρι στη γη από το 1993.
Όπως και να έχει η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου θα είναι εντυπωσιακή, αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, και αυτή θα είναι στην κορύφωσή της στις 20:10 το βράδυ, ενώ η ανατολή της θα λάβει χώρα στις 18:34 και η δύση της στις 05:52 την αυγή. Πηγή: Madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου