
Η νόστιμη και θρεπτική ελληνική σούπα
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που το συναντάμε σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα. Δυο είναι οι βασικές του κατηγορίες γλυκός, φτιαγμένος με πλιγούρι (κομμένο στάρι) και γάλα και ο ξινός με σιτάλευρο και ξινόγαλο.
Ιδιαιτερότητα αποτελούν, ο ξινόχονδρος της Κρήτης, με σπασμένο στάρι και ξινόγαλο, αλλά και μεγαλύτερος σε μέγεθος και οι κούπες που φτιάχνουν στην Μυτιλήνη.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό λόγω του σταριού και του γάλακτος που περιέχει και με χαμηλές κιόλας θερμίδες. Ιδανικό και για τα τρία γεύματα της ημέρας. Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.
½ κούπα ελαιόλαδο, 250 γρ τραχανά γλυκό, 2 κ σ πελτέ, 1 λίτρο γάλα, αλάτι πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε τον τραχανά, σοτάρετε για λίγο, βάζετε τον πελτέ, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα χλιαρό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει ο τραχανάς για 10-12΄ μέχρι να χυλώσει. Σερβίρετε τον τραχανά ζεστό και αν θέλετε προσθέτετε τυρί φέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου