Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

1924: Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένιγκραντ


Κτίστηκε στις όχθες του ποταμού Νέδα, στο σημείο που εκβάλλει στην Βαλτική Θάλασσα, το 1703 από τον Μέγα Πέτρο ονομάστηκε δε από το όνομά του Πέτερμπουργκ και αποτελούσε την πρωτεύουσα των Τσάρων. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Στην εκβολή του Νέδα δημιουργούνται πολλοί βραχίονες, που περνούν μέσα από την πόλη, ενώνονται με διώρυγες και σχηματίζουν νησίδες. Τα διάφορα τμήματα της πόλης συνδέονται με 197 γραφικότατες γέφυρες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Λόγω της θέσεώς της, πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, δημιουργείται ένα φαινόμενο τις νύχτες εκείνες, κατά το οποίο φαίνεται σαν μην σκοτεινιάζει. Η ονομασία της πόλης ακολούθησε και την πολιτική κατάσταση της χώρας. Το 1914 κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετονομάστηκε από Πέτερμπουργκ σε Πέτρογκραντ, καθώς θύμισε Γερμανία, με την οποία η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν αντίπαλες.. Το 1924 μετά τον θάνατο του Λένιν ονομάστηκε Λένιγκραντ και ξαναπήρε την πρώτη της ονομασία τον Ιούνιο του 1991.

41: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Γάϊος Καίσαρας Γερμανικός, γνωστότερος ως Καλιγούλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1827: Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Φραγκίσκου Άστιγγα, αποβιβάζεται στο Πασαλιμάνι και καταλαμβάνει τον Πειραιά

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα, ο πρώτος κώδικας οδικής κυκλοφορίας

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο

1935: Κυκλοφορεί η πρώτη μπύρα σε κουτάκι
Από την δεκαετία του ’30 αναπτύχθηκε η τεχνολογία κονσερβοποίησης υγρών. Αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά συσκευάζονται σε τενεκεδένια κουτάκια σε σχήμα μπουκαλιού και κλείνουν με φελλό. Στις 24 Ιανουαρίου του 1935 κυκλοφορεί στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, το πρώτο κυλινδρικό κουτάκι μπύρας, από την αμερικανική εταιρεία Kruger Brewing

1963: Ο διάδοχος του Ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος, αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Η Άννα Μαρία ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίγκριντ.

1965: Πέθανε ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1874. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης
Βρετανίας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, συντελώντας στην νίκη των συμμάχων. Γι αυτό και επονομάστηκε πατέρας της νίκης. Ιστορική έμεινε η χειρονομία του, υψώνοντας τα 2 δάχτυλα του σε σχήμα V υπονοώντας την νίκη (Victory). Εκτός από πολιτικός υπήρξε και συγγραφέας, τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953.

1982: Ανοιχτός πόλεμος Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου