Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ


«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς, η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνίδα ενδυματολόγος

Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1932 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα και στο θέατρο Γκούντμαν του Σικάγο.

Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία ήταν το 1955, στη «Στέλλα», μια ταινία που γίνεται αφορμή να γνωριστεί με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και θα έχει ως αποτέλεσμα μια φιλία η οποία θα κρατήσει ως το θάνατο της Μελίνας.

Δούλεψε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ σχεδιάζοντας τα κουστούμια της Τζεραλντίν Πέιτζ και του Πολ Νιούμαν στην ταινία «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959) που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν.

Σημαντικές σκηνογραφικές της δουλειές, «Τα μάτια της Λώρας Μαρς» με την Φέι Ντάναγουεϊ, «Το Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ, «Υπόσχεση την αυγή» του Ζιλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη, «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» με την Σερ, τη φίλη της επίσης Ολυμπία Δουκάκη και τον Νίκολας Κέιτζ, «Ποιος φοβάται» την Βιρτζίνια Γουλφ, του Εντουαρντ Ολμπι κ ά

Ακόμα οι ταινίες « Τα μάτια της Λόρα Μαρς» και το «Γκοστμπάστερς», «Τρεις μέρες του Κόνδορα», η κινηματογραφική εκδοχή της «Annie» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον , «Κάτω από το φως του φεγγαριού» (Moonstruck), η ταινία «Ο καθρέφτης έχει δυο πρόσωπα» της Μπάρμπρα Στρέιζαντ και πολλές άλλες

Βραβεύτηκε με Όσκαρ ενδυματολογίας το 1974, για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, όπου έλαβε και το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών, με Τόνι για τα μιούζικαλ "Το κλουβί με τις τρελές» και «Αnnie» το 1977 και «Βarnum»το 1980, ενώ το 1986, έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό «Theater Hall of Fame».

Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών, με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης, με το βραβείο της Ακαδημίας Μόδας και με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ.

Ακόμα διεκδίκησε Όσκαρ ενδυματολογίας για τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα», του Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη.

Στην Ελλάδα είχε συνεργαστεί στο θέατρο, το 1998, με την Κάτια Δανδουλάκη στο «Γλυκό πουλί της νιότης» και με τη Νόνικα Γαληνέα.

Το 1950 δουλεύοντας σε ένα θέατρο του Σικάγο γνωρίζει και παντρεύεται τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ. Η Theoni V. Aldredge, όπως έγινε πλέον γνωστή ήταν η ψυχή των πάρτι και το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα ανοιχτό.

Πέθανε από ανακοπή στα 88 της χρόνια, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου είχε εισαχθεί προ ημερών λόγω προβλημάτων υγείας που της είχαν προκαλέσει γενική κατάπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου