Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

1881: Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1821. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή μηχανικών στην Πετρούπολη και έγινε αξιωματικός. Αργότερα παραιτήθηκε από το στράτευμα κι επιδόθηκε στην μελέτη της ρωσικής και της γαλλικής φιλολογίας και στην συγγραφή φιλολογικών έργων. Γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του το 1846 «Οι φτωχοί», που είναι διαποτισμένο από ρεαλισμό και ανθρωπισμό, ενώ εκφράζονται οι δημοκρατικές του τάσεις. Παίρνοντας μέρος στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, το 1849 κατηγορήθηκε ως συνωμότης, γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση των χωρικών, την ελευθεροτυπία, την ίδρυση ελεύθερων δικαστηρίων και την εισαγωγή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Για τους αγώνες του αυτούς φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Σιβηρία για τέσσερα χρόνια. Όταν ξαναγύρισε στην Πετρούπολη αναμίχθηκε πάλι στην πνευματική κίνηση. Έγινε συντάχτης του περιοδικού «Χρόνος» και δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Οίκος των νεκρών», «»Σωσίας», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Γράμματα από το υπόγειο», «Αιώνιος σύζυγος», «Δαίμονες», «Σωσίας», «Νοικοκυρά», «Αδελφοί Καραμαζώφ».

1896: Κόβεται η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στην Μεγάλη Βρετανία

814: Πέθανε ο αυτοκράτορας των Φράγκων Καρλομάγνος
Το όνομά του στα λατινικά σημαίνει Κάρολος ο Μέγας. Γεννήθηκε σε ένα από τα τρία βασίλεια των Φράγκων, την Νευστρία και ήταν γιος του βασιλιά Πεπίνου του Βραχέος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο το 768 και βασίλεψε με τον αδελφό του Καρλομάνο. Ο Καρλομάγνος ήταν βασιλιάς του Ανατολικού βασιλείου και ο αδελφός του, του Δυτικού. Το 771 πέθανε ο αδελφός του και ο Καρλομάγνος έγινε μονοκράτορας. Βασίλεψε για 47 χρόνια και θεωρείται ο βασικός πολιτικός οργανωτής της νεότερης Ευρώπης. Η καθολική εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.

1813: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέϊν Όστεν «Περηφάνια και προκατάληψη»
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1796-97 με τον τίτλο «Πρώτες εντυπώσεις». Ο τελικός του τίτλος προέρχεται από κάποια κλισέ έκφραση της εποχής.

1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας

1918: Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του κόκκινου στρατού

1955: Γεννήθηκε στο Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας
Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Paul Sarkozy και της Antree Mallah. Ο πατέρας του καταγόταν από ουγγρική αριστοκρατική οικογένεια και η μητέρα του ήταν Εβραία με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

1986: Το διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ» εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του

2008: Πέθανε ο Χριστόδουλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου