Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ


«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών, στις 27 Ιανουαρίου 2009, μετά από μακρόχρονη ασθένεια ο τραγουδιστής ποιητής και συνθέτης Πάνος Τζαβέλας γνωστός ιδιαίτερα για τα αντάρτικα τραγούδια.

Ο Πάνος Τζαβέλας είχε γεννηθεί το 1925 στην Κοζάνη και όταν ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ και μετά ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Δικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, αρρώστησε βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πήγε στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς.

Γυρνά στην Ελλάδα το 1965 και φυλακίζεται πάλι το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίζεται το 1971 με "ανήκεστο βλάβη" και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης.

Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.

Νοσηλευόταν από τις αρχές Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετά από καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 2009 και η κηδεία του έγινε στις 30 Ιανουαρίου από το Νεκροταφείο Σχιστού.

Ελλάδα μας Ελλάδα μας:
Ω Ελλάδα μας γλυκιά
όλοι για την λευτεριά
εμπρός παιδιά
Δημοκρατία λαϊκιά...

Από τον δίσκο του Πάνου Τζαβέλα: "Τα Τραγούδια της Κατοχής"

Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου