Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας


Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792. Από πολύ μικρός κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Πολεμώντας μάλιστα εναντίον του Ναπολέοντα στην μάχη της Δρέσδης το 1813 έχασε το δεξί του χέρι. Προήχθη τότε σε στρατηγό του ρωσικού στρατού και έγινε υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας. Το 1820 η Φιλική Εταιρεία τον όρισε αρχηγό του Επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων. Το Φεβρουάριο του 1821 μαζί με τα αδέλφια του Γεώργιο και Νικόλαο και μερικούς άλλους συντρόφους, διάβηκε τον ποταμό Προύθο και έφτασε στην πόλη Ιάσιο, όπου στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως, καλώντας τους Έλληνες να καταταχθούν στον επαναστατικό στρατό, σχηματίζοντας τον Ιερό Λόχο. Δυστυχώς ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε από τους Τούρκους στην μάχη του Δραγατσανίου.
Ο Υψηλάντης θέλοντας τότε να κατέβει στην Πελοπόννησο, πέρασε στην Αυστρία.
Οι αυστριακοί όμως που ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Το 1827 κατόπιν των ενεργειών του τσάρου θα αποφυλακιστεί, αλλά η υγεία του έχει κλονιστεί από τις κακουχίες της φυλακής και θα πεθάνει στις 19 Ιανουαρίου του 1828.

1736: Γεννήθηκε ο Τζέϊμς Βατ, Σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1809: Γεννήθηκε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής, κριτικός
Γεννήθηκε στην Βοστόνη από γονείς ηθοποιούς, που θα τους χάσει στα δυο του χρόνια. Την ανατροφή του ανέλαβε ο πλούσιος έμπορος Τζον Άλλαν. Από μικρός έδειξε σημάδια μεγάλης εξυπνάδας κα υπήρξε καταπληκτικά γλωσσομαθής.

1829: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο «Φάουστ» του Γκαίτε
Αριστούργημα των αιώνων θεωρείται ο «Φάουστ», όπου ο Γκαίτε στον ομώνυμο ήρωα και στον Μεφιστοφελή, εκφράζει την ανθρώπινη μοίρα, με την πάλη ανάμεσα στο γήϊνο και στο ιδεατό, στην ζωή και στον θάνατο. Μερικοί στίχοι από τον Φάουστ
«Δεν με τυραννούνε ούτε δισταγμοί, ούτε αμφιβολίες.
Δεν φοβάμαι ούτε κόλαση, ούτε διάβολο.
Γι αυτό χάθηκε για μένα κάθε χαρά…»

1840: Ο Τσαρλς Ουϊλκς ανακαλύπτει την Ανταρκτική

1915: Ο Γάλλος Τζορτζ Κλοντ λανσάρει τον φωτισμό νέον

1943: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ροκ-γούμαν Τσάνις Τσόπλιν

1947: Βυθίζεται το πλοίο «Χειμάρα»
Ο «ελληνικός Τιτανικός» όπως αποκλήθηκε η ναυτική τραγωδία στον νότιο Ευβοϊκό. Το ατμόπλοιο «Χειμάρα» που έκανε την διαδρομή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα.

1953: Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες
Στις επαναληπτικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες.

1955: Το επιτραπέζιο παιχνίδι Σκραμπλ, με γράμματα και συνδυασμούς λέξεων πρωτοπαρουσιάζεται από τον εμπνευστή του αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μπουτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου