Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σούπες


Νόστιμες δυναμωτικές, θρεπτικές και τονωτικές, αποτελούν το πρώτο και ιδανικό πιάτο για το χειμωνιάτικο τραπέζι.

Η λέξη σούπα είναι κοινή σε πολλές γλώσσες, όπως suppe στα γερμανικά, zuppa στα ιταλικά και soup στα αγγλικά και γενικά σημαίνει ένα κομμάτι ψωμί με ζωμό.

Είναι εύκολες συνήθως στην παρασκευή τους, μπορούν να αποτελέσουν το κύριο πιάτο ή να συνοδεύσουν το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Το μεγάλο προσόν τους ότι επιδέχονται αυξομείωση υλικών για την παρασκευή τους, ώστε να έρθουν γευστικά στις δικές μας προτιμήσεις. Όμως και το συνταίριασμα με υλικά όπως κρουτόν , ψωμί φρυγανισμένο, τυρί τριμμένο, αλλαντικά ή λαχανικά τις μετατρέπουν σ’ ένα πλήρες χορταστικό γεύμα.

Η διατροφική τους συμβολή μεγάλη λόγω των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων, του ασβεστίου, του σιδήρου και της φυσικής ζελατίνης (κρεατόσουπες) που περιέχουν.
Ακόμα προσφέρουν ενυδάτωση στον οργανισμό, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν το οίδημα των ρινικών κοιλοτήτων, ιδιότητα που τις υποκαθιστά την ιδανική διατροφή για θεραπευτικούς ή αναρρωτικούς λόγους, σε ένα κρύωμα, ενώ τέλος αποτελούν μια ελαφριά διατροφή, με ελάχιστες θερμίδες και λίπος.

Στην Ελλάδα ίσως λόγω κλίματος, δεν έχουμε πολλές σούπες με την κλασσική έννοια. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, γνωστός ήταν ο μέλανας ζωμός των Σπαρτιατών και η φακόσουπα του Αθηναϊκού στρατού.

Πιο «σύγχρονες» σούπες, ο τραχανάς, η κακαβιά, κρεατόσουπες, πατσάς (πηχτή), μαγειρίτσα, γιουβαρλάκια, κοτόσουπες, αλλά και σούπες με όσπρια ή λαχανικά, όπως η πατροπαράδοτη φασολάδα μας, φακές, ρεβίθια, ντοματόσουπα, χορτόσουπες,.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου