Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Ροδάκινα

Μέσ’ από μια ροδακινιά ξανθή
ο Αύγουστος τις χάρες του σκορπίζει
Σαν το χλωρό ροδάκινο μυρίζει
σαν το χλωρό ροδάκινο ανθεί…
Αύγουστος – Κωστής Παλαμάς

Η ροδακινιά με την ονομασία Prunus persica ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Με πιθανή καταγωγή από την Κίνα, φαίνεται να διαδόθηκε στις χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα στην Περσία, από όπου μάλλον πέρασε στην Ελλάδα, με κυριότερες περιοχές παραγωγής Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα,  Κόρινθο κ ά
Θρεπτικά συστατικά
Τα ροδάκινα ο καρπός της ροδακινιάς, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ακόμα βιταμίνες Α, C και Ε, σάκχαρα, πρωτεΐνες, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Επιλογή, Ποικιλίες και Κατανάλωση
Επιλέγετε ροδάκινα με καθαρό σχήμα, σφικτή σάρκα, χωρίς βαθουλώματα και κτυπήματα. Τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και οι γιαρμάδες οι γνωστότερες ποικιλίες, με κατανάλωση σαν ωμό φρούτο και στην ζαχαροπλαστική σε κομπόστες, μαρμελάδες, αλλά και για την παρασκευή χυμών, αναψυκτικών και  λικέρ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου