Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ντομάτα


Η Κυρία του καλοκαιριού
κόκκινη, ζουμερή και νόστιμη

Είναι φυτό της οικογένειας των Σολανωδών (Lycopersicon esculentum), ιθαγενές της Νοτίου Αμερικής από όπου μεταφέρθηκε και διαδόθηκε σ’ όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα άρχισε η καλλιέργειά της γύρω στα 1820. Η ονομασία της προέρχεται από την μεξικάνικη λέξη tomati.
Θρεπτικά συστατικά
Η ντομάτα είναι υγιεινή και ωφέλιμη, καθώς περιέχει πληθώρα βιταμινών (Α, Β, β-καροτένιο, C, Ε) και ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που ενεργοποιείται και αυξάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες, όταν η ντομάτα μαγειρευτεί.
Αγορά και συντήρηση
Αγοράζετε ντομάτες με σφικτή σάρκα, χωρίς ζουλήγματα και χαλάσματα. Αποφύγετε όσες έχουν μαραμένα φύλλα και γύρω στο κοτσάνι το χρώμα τους είναι πράσινο ή κίτρινο και όχι κόκκινο. Συντηρούνται σε δροσερό μέρος, απλωμένες σε ένα σκεύος, όχι στοιβαγμένες για καμιά εβδομάδα. Για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο
Μαγειρική
Καταναλώνεται ευρύτατα σε σαλάτες, με χαρακτηριστικότερη την χωριάτικη, αλλά και τριμμένη, ή κομμένη (κον κασέ), σε χυμό, σε πελτέ, ακόμα και λιαστή, σε πολλά φαγητά, τα κοκκινιστά, με κρέας, λαχανικά, σάλτσες, ενώ τέλος γίνεται  και εξαιρετικό γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου