Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Μύρισε Ρίγανη…

Το καλοκαιρινό αρωματικό μυρωδικό

 Με κοινή ονομασία ορίγανον το κοινόν (Origanum vulgare) είναι αυτοφυές φυτό του βουνού συνήθως, εξ ου και η ετοιμολογία της ονομασίας του όρος (βουνό) και γάνος (κάλλος).
Θρεπτικά συστατικά
Αποτελεί καλή πηγή πρόσληψης φυτικών ινών , ενώ περιέχει ακόμα ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α, C και β-καροτίνης, Ω3 λιπαρά οξέα και αιθέρια έλαια που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Συλλογή, επεξεργασία
Την εποχή αυτή είναι ανθισμένη με λευκά-μοβ λουλουδάκια και μπορείτε να την μαζέψετε  σε ματσάκια που τα κρεμάτε ανάποδα σε σκιερό μέρος, ώστε να ξεραθούν και μετά την τρίβετε. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε  σε γυάλινα βάζα όπου διατηρείται για μεγάλο διάστημα.
Κατανάλωση και μαγειρική
Χρησιμοποιείται ως άρτυμα στην μαγειρική και στην φαρμακευτική, στην αρωματοποιία, στην αρτοποιία και στην αλλαντοποιία. Στο μαγείρεμα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί πικρίζει και είναι καλύτερα να μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάνει το άρωμά της. Ταιριάζει ιδανικά με ψητά  και μαγειρευτά κρέατα (κοτόπουλο, χοιρινό) αλλά και με λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι). Δίνει ιδιαίτερη γευστική νότα στις σαλάτες (ντοματοσαλάτα), στα τυριά (φέτα) και μαζί με ελαιόλαδο και σκόρδο, ταιριάζει σε μαρινάδες και σάλτσες. Τέλος φρέσκια με ελαιόλαδο και αλάτι φτιάχνει ωραίο πέστο, ενώ σαν αφέψημα έχει εξαιρετικές ιδιότητες κατά του βήχα, του στομαχόπονου και της υπέρτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου