Κούκλα με μαλλάκια,
πράσινο φορεματάκι
και χρυσή καρδούλα
Ιστορία
Το καλαμπόκι, με την επιστημονική ονομασία Zea mays, είναι
σιτηρό της οικογένειας των Ποοειδών ή
Αγρωστωδών, με καταγωγή από την Αμερική. Η ελληνική ονομασία αραβόσιτος ή αραποσίτι σημαίνει σίτος
(σιτάρι) των Αράβων.
Θρεπτική αξία
Το φρέσκο καλαμπόκι με 95 θερμίδες ανά 100 γρ. είναι πλούσιο
σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες,
περιέχει βιταμίνες Α, Β. C και Ε, φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο,
μαγγάνιο, σίδηρο και σελήνιο.
Κατανάλωση και
συντήρηση
Το φρέσκο καλαμπόκι καταναλώνεται
βραστό ή ψητό. Τα σποράκια του είναι εξαιρετικό συνοδευτικό σε σαλάτες, ριζότο,
ή ζυμαρικά. Ακόμα το βρίσκουμε σε κονσέρβες ή βαζάκια είτε ολόκληρο baby corn, είτε σε σπέρματα. Ακόμα
από το καλαμπόκι παράγεται το καλαμποκάλευρο (μπομπότα), το αραβοσιτέλαιο, το
άμυλο του, άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ) και τέλος το ποπ κορν.
Καθαρισμός
Οι κόκκοι του καλαμποκιού είναι τοποθετημένοι γύρω από ένα
παχύ στέλεχος και περιβάλλονται από ίνες σαν μαλλιά και πράσινα φύλλα.
Αφαιρείτε τις ίνες και φύλλα. Κρατώντας όρθιο το καλαμπόκι σε ένα πιάτο, με ένα
μαχαίρι σπρώχνετε τους κόκκους απαλά προς τα κάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου