Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ημέρα του Πατέρα

Η παρουσία του πατέρα και η ουσιαστική συμμετοχή του στην οικογένεια είναι εξίσου σημαντική με αυτή της μητέρας. Ο πατέρας είναι αυτός ο οποίος εδραιώνει στην ψυχή του παιδιού το συναίσθημα της ασφάλειας. Θεωρείται ο προστάτης και ο υπερασπιστής της οικογένειας.

Σήμερα η επιστήμη της ψυχολογίας έγκυρα μας λέει ότι η αλληλεπίδραση πατέρα-παιδιού είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την προσωπικότητα του παιδιού. Το 50% των χωρισμένων πατεράδων καταλήγουν να έχουν χάσει την ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους. Κάποιοι διακόπτουν κάθε επικοινωνία, άλλοι διατηρούν μια εθιμοτυπική σχέση, ίσως αυτή που έχει επιβάλλει το Δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα που στέλνει στο παιδί είναι ότι δεν αξίζει το χρόνο του και την προσοχή του. Ακόμα και όταν οι γονείς ζουν χωριστά, ο σωστός πατέρας οφείλει να σέβεται και να αγαπάει τον άνθρωπο που ο ίδιος επέλεξε να φέρει στον κόσμο τους απογόνους του.  Ο δεσμός πατέρα και παιδιού είναι ισόβιος.  Ο πατέρας μπορεί να μην περνάει τη δοκιμασία του τοκετού, αλλά είναι «συνένοχος» για το παιδί που έρχεται στη ζωή. Υπάρχει άραγε ο ιδανικός πατέρας;  Ένας καλός πατέρας ποτέ δε θα αφήσει την ανατροφή των παιδιών του κατ’ αποκλειστικότητα στη μητέρα. Είναι πάντα δίπλα στην οικογένειά του, συμμετέχει, παίρνει πρωτοβουλίες και δεν επαναπαύεται στη μητρική αγάπη. Δε θα έχει τον τίτλο του πατέρα επειδή απλά βοήθησε στη σύλληψη, αλλά επειδή μέσα του γεννήθηκε η ανάγκη να εξελιχθεί και να εξελίξει. Αποπνέει τον σεβασμό και δεν τον απαιτεί μόνο επειδή έχει τον τίτλο του γονιού. Τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να εισπράξουν από τον πατέρα τους την αφοσίωση και την αλληλοβοήθεια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Πρότυπο πατέρα αποτελεί  αυτός που θα μπορεί να ασχοληθεί και μόνος του με τα παιδιά του χωρίς τη σύμπραξη της μητέρας. Δε θα χρειάζεται την εικοσιτετράωρη βοήθεια της, γιατί θα ξέρει πια και μόνος του να τα βγάζει πέρα. Ο ιδανικός πατέρας δεν επαναπαύεται στο γεγονός ότι παρέχει οικονομική στήριξη στο από κοινού ταμείο. Στηρίζει τη μητέρα και την καθησυχάζει στις ανησυχίες της. Θα είναι ο πατέρας που θα φοβάται μήπως πληγώσουν την κόρη του και θα της κρατήσει το χέρι, όταν το κοριτσάκι του γίνεται γυναίκα. Θα είναι εκεί να μάθει στο γιο του να σέβεται τις γυναίκες και να τις αγαπάει. Δε θα είναι θεατής της οικογενειακής ζωής, αλλά μέτοχος.  
 «Συμβουλές» για ευτυχισμένους μπαμπάδες:
- Λέγε τους συχνά πόσο πολύ τα αγαπάς.
- Πες στα παιδιά σου τι σημαίνουν για σένα.
- Κράτησε πάντα τις υποσχέσεις που τους δίνεις.
- Κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, για να τους τηλεφωνήσεις
- Κάνε τους μικρές εκπλήξεις. Κάντε μαζί δραστηριότητες που αγαπάτε.
- Φτιάξτε κάτι παρέα. Μια ζωγραφιά, μια πορτοκαλάδα, μαστορέψτε μαζί
- Παίξε μαζί τους. Και άφησε τα να σε κερδίσουν, αλλά χωρίς να το καταλάβουν.
- Δείξε στη σύντροφο σου σεβασμό, και βεβαιώσου πως και τα παιδιά  τη σέβονται.
- Δείξε υπομονή με τα παιδιά. Δε μπορούν να είναι σε όλα τέλεια. Και ποιος είναι τέλειος;     
 - Ρώτησε τα παιδιά σου τι θα ήθελαν να κάνεις καλύτερα. Μετά προσπάθησε να το κάνεις.
- Μάθε στα παιδιά σου τι σημαίνει εμπιστοσύνη, πίστη, και πως ν’ ακολουθούν το όνειρο τους.
- Μη χρησιμοποιείς ποτέ την έκφραση «επειδή έτσι θέλω εγώ». Αφιέρωσε  χρόνο στο να τους εξηγείς.
- Δώσε γενναιόδωρα στα παιδιά το χρόνο, την ενέργειά και όλη σου την προσοχή όταν σου μιλάνε.
 - Θυμήσου πως για τα παιδιά ο πατέρας λειτουργεί σαν καθρέφτης. Οπότε πρόσεξε όσα κάνεις και όλα λες.
- Πριν μπεις στο σπίτι από τη δουλειά, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και άφησε τα προβλήματά σου  απ' έξω.
- Θυμήσου όλα αυτά που μισούσες να ακούς από τους γονείς σου και μην τα επαναλαμβάνεις στα παιδιά σου.
 - Μάθε τα παιδιά πως οφείλουν να προσέχουν τα λόγια και τις πράξεις τους, αλλά μη χρησιμοποιείς την τιμωρία ως μέσο.
- Χαλάρωσε ώστε να απολαύσεις τις στιγμές που είσαι με την οικογένεια σου, ακόμα και σε μια βόλτα στη φύση παρέα μαζί τους 
- Μη φοβάσαι να τους δείχνεις τα συναισθήματα σου. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι χρυσός αλλά δεν στοιχίζουν τίποτα. Μην τα τσιγκουνεύεσαι.
-  Φτιάξε μια ημέρα εσύ ένα γεύμα για την οικογένεια σου. Αφήστε μια Κυριακή τη μαμά να ξεκουραστεί και περιποιηθείτε την όλοι μαζί παρέα.
Πηγή: Σελίδα http://matina123.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου