Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Πράσινη, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη…Πιπεριά

Η πιπεριά με την επιστημονική ονομασία καψικόν το ετήσιον,  είναι φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Η ονομασία της ανάγει στο πιπέρι ή στα ελληνικά το πάρουμε ή στα ισπανικά pimiento ή και στα αγγλικά pepper.
Ποικιλίες
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ποικιλίες με πιο κοινή την πράσινη, στρογγυλή που καλλιεργείται ευρύτατα, την κόκκινη της Φλωρίνης, με μακρύ σχήμα, την τσούσκα με κιτρινοπράσινο χρώμα και ελαφρά καυτερή γεύση, την κίτρινη  γνωστή ως κέρατο, την πορτοκαλί και τέλος τις μικρές κόκκινες πιπερίτσες που συνήθως είναι καυτερές, από όπου παράγεται το πιπέρι, το τσίλι και το μπούκοβο.
Θρεπτικά συστατικά
Χαμηλής θερμιδικής αξίας 20-25 θερμίδες/Kcal, μεγάλης όμως θρεπτικής αξίας. Οι πιπεριές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, πρωτίστως σε βιταμίνη C, αλλά ακόμα και Α, Β6, Ε και Κ. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, καροτένιο, λουτεϊνη, φυλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και τέλος λυκοπένιο. Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές περιέχουν ακόμα μια ουσία την καψαϊκίνη, που βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Αγορά κι συντήρηση
Επιλέξτε πιπεριές που έχουν γυαλιστερή επιφάνεια χωρίς μαυρίλες, σχισίματα, ή χαλάσματα. Η υφή τους πρέπει να είναι σφικτή και να πιέζεται δύσκολα. Ακόμα το χρώμα τους πρέπει να είναι ομοιόμορφο, ανάλογα την ποικιλία  Συντηρούνται συνήθως στο ψυγείο για διάστημα 1-2 εβδομάδων.
Μαγειρική
Αυτή την εποχή οι πιπεριές πολύχρωμες και σαρκώδεις σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις, ωμές σε σαλάτες, ψητές, τηγανιτές, γεμιστές, τουρλού με άλλα λαχανικά, και τέλος σε τουρσί αλλά και αποξηραμένες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου