Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

1988: Πέθανε η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο ποιητής Λευτέρης Αλεξίου. Πάντα έζησε κοντά σε ανθρώπους του πνεύματος, από νέα με τον Καζαντζάκη, με τον σύζυγό της Βάσο Δασκαλάκη και τα τελευταία χρόνια με τον Μάρκο Αυγέρη, δεύτερο σύζυγο της αδελφής της Γαλάτειας. Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός, εμπειρία που μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο.
Ακούραστη εργάτρια του λόγου έγραψε: Ποιήματα: «Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.

Απόσπασμα από το διήγημα «Η Βαγγελίτσα»
- Σκληροί αγώνες για μια μικρή ζωή
…Την ημέρα λοιπόν εκείνη της αποκάλυψης δεν καθότανε κανείς στην αυλή. Μόνο ο γάτος κοιμότανε ξαπλωμένος στο κατώφλι. Από μέσα όμως από το σπίτι έβγαινε μια φωνή, ένα παιδιάτικο τραγούδι δυνατό και γεμάτο και τόσο γλυκό, που η δασκάλα ξαφνιάστηκε. Θες να 'ναι η Βαγγελίτσα; Είπε και έσκυψε το κεφάλι της από την πόρτα να δει ποιος τραγουδεί. Και πραγματικά ήταν εκείνη. Καθισμένη σ' ένα σκαμνάκι στο κλειστό φύλλο της πόρτας τραγουδούσε η Βαγγελίτσα. Δεν μπορούσε η δασκάλα να πιστέψει ούτε τ' αυτιά της ούτε τα μάτια της. Αυτό το περίφημο τραγούδι έβγαινε από το λαρύγγι της Βαγγελίτσας! Και να μην το ξέρει τόσον καιρό! Μα μήπως άνοιγε και ποτέ το στόμα της; Για να πει ένα «ναι» έπρεπε όλη η τάξη να της δίνει κουράγιο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου