Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Χόρτα, άγρια χόρτα…

Με την γενική ονομασία χόρτα, στην διατροφή εννοούμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και υπάρχουν πάνω από 150 ποικιλίες βρώσιμων χόρτων, με την Κρήτη να διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες αλλά και τρόπους μαγειρέματος.
Ραδίκια, πικρά, γλυκά, άγρια ή ήμερα, ήταν ευρύτατα γνωστά από την αρχαιότητα και μάλιστα αναφέρονται ως βότανα σε πάπυρο της 4ης χιλιετηρίδας. Και έτσι αντιμετωπίζονται ως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι άδικα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ είναι ότι καλύτερο για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες.Τον ζωμό που τα βράσατε  μπορείτε να τον πιείτε σαν αφέψημα, αποτελεί εξαιρετικό βότανο, ή ακόμα να προσθέσετε χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, όπως το πίνουν στην Κρήτη, σαν αποτοξινωτικό ρόφημα
Αντίδια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα ραδίκια, έχουν όμως πιο ήπια γεύση και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τα κατσαρά και τα πλατύφυλλα. Συνοδεύουν πολύ ωραία το κρέας, φρικασέ.
Τα μυρώνια με την χαρακτηριστική επίγευση του γλυκάνισου, που στην Ελλάδα το ονομάζεται και σκαντζίκι ή ανδρίσκος, στην Αμερική «γκουρμέ μαϊντανός» και στην Γαλλία carfeuil, γίνεται πολύ ωραία σαλάτα, ενώ ταιριάζει πολύ με κατσικάκι ή ψάρι και δένει γευστικά σε χορτόπιτες με τα άλλα άγρια χόρτα και το σπανάκι.
Άλλα χόρτα της εποχής είναι καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, στύφνο, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, σέσκουλα, παπαρούνες

Μάζεμα, συντήρηση και βράσιμο
Αν μαζέψετε μόνοι σας χόρτα, πρέπει απαραιτήτως να τα γνωρίζετε, καθώς πολλά μπορεί να μην είναι βρώσιμα. Ρωτήστε κάποιον που τα γνωρίζει. Για να μαζέψετε αποφύγετε περιοχές με σκουπίδια, ζώα, άκρες δρόμων, χωράφια ραντισμένα ή με λιπάσματα. Διαλέξτε μικρά φρέσκα χόρτα και όχι μεγάλα και γερασμένα, καθότι είναι σκληρά. Μπήξτε το μαχαίρι στην ρίζα του χόρτου και κάνοντας ένα νοερό χωνί το βγάζετε με την ρίζα του. Όταν το καθαρίζετε κόβετε την ρίζα, αφαιρείτε ξεραμένα, κίτρινα ή σάπια φύλλα. Βάζετε τα χόρτα σε λεκάνη με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε πολλές φορές για να φύγουν τα χώματα. Με το νερό από τα χόρτα ποτίζετε τα λουλούδια για να μην πηγαίνει χαμένο. Μπορούν να συντηρηθούν για 5-7 ημέρες στο ψυγείο αφού τα στραγγίσετε καλά και τα βάλετε σε στρώσεις σε λαδόκολλα.
Για να μείνουν τα χόρτα πράσινα, βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα και μετά το βράσιμο τα ξεπλένετε με κρύο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου