Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Συμβουλές για την υγεία των δοντιών και των ούλων

Οι ασθένειες που απειλούν την στοματική μας υγεία:
Η τερηδόνα, είναι η μικροβιακή μόλυνση που προσβάλει την αδαμαντίνη των δοντιών και η οποία τα φθείρει και τα καταστρέφει.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου των ούλων, από την πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και το οστό. Εκδηλώνεται με αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή γενικά το πλύσιμο των δοντιών, με ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, αλλά και κακοσμία του στόματος.
Η περιοδοντίτιδα είναι το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας, που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών .

Τα βήματα για υγιή δόντια και ούλα
Βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα ούλα σας 2 φορές την ημέρα
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται στο σημείο της ένωσης των ούλων με τα δόντια, ούτως ώστε κατά το βούρτσισμα να γίνεται μάλαξη και καθαρισμός και των ούλων. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δοντιών. Ακόμα πρέπει να βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας, με την ειδική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας, καθώς και εκεί μαζεύονται μικρόβια.

Η οδοντόβουρτσα
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μαλακές στα ούλα σας. Μην κάνετε το λάθος νομίζοντας ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα.
Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή που μπορεί να διευκολύνουν το βούρτσισμα. Δοκιμάστε ακόμα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι πιο άνετες. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Η οδοντόκρεμα
Αναζητείστε την αντίστοιχη οδοντόκρεμα ανάλογα με το τι χρειάζονται τα δόντια σας, πχ ευαίσθητα ούλα, πιο λευκά δόντια, καθαρή αναπνοή κλπ.

Το οδοντικό νήμα
Είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Κόβετε 40-50 εκατοστά νήματος τυλίγετε τις άκρες στις ειδικές λαβές συγκράτησής του ή στα δάχτυλά σας και περνάτε μαλακά ανάμεσα στα δόντια.

Το στοματικό διάλυμα
Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση το στοματικό διάλυμα, για ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο για προληπτική εξέταση. Εξυπακούεται ότι εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ενδιάμεσο (πόνος, πρήξιμο κλπ), η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου