Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

29/2/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 58
Δύση ηλίου: 18:18
Πανσέληνος: Σε 7 ημέρες

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αντίστασης και Δράσης των Συνδικάτων

Κασσιανού οσίου του Ρωμαίου

Όσιος Κασσιανός

Γεννήθηκε στην Ρώμη και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Έγινε μοναχός και ασκήτευσε στην Αίγυπτο, την Συρία και την Καππαδοκία. Διακρίθηκε για την εγκράτεια, τη σωφροσύνη και την αγνότητά του.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ιδιώτες γιατροί. Στην κινητοποίηση συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας (12:00-13:00) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στις 10:30 προγραμματίζεται έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο President
- Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων
- 3ωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) εξήγγειλαν τα συνδικάτα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων προγραμματίζεται στις 13:00 διαμαρτυρία στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2) και στις 18:00 συναυλία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, με τον Μανώλη Μητσιά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που διοργανώνουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
- Τρίωρη στάση εργασίας εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ).
- Κατάληψη όλων των δημαρχείων από 11:00-15:00 προγραμματίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας
- Απεργία Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και συγκέντρωση των μελών του στις 10:00 στον ΟΕΚ (Πατησίων & Σολωμού)
- Λήγουν οι αιτήσεις - δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ όσων το επώνυμο αρχίζει από Κ έως Ο.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 28/2
Γενικός Δείκτης: 727,14 -3,01 %
Μετοχές: Ανοδικές 39 Καθοδικές 126 Σταθερές 17
Τζίρος: 50,32 εκατ. ευρώ

Ενημέρωση

- Αναστέλλεται από 1/3 η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων από τα φαρμακεία Αθηνών, Πειραιώς και Αχαΐας
- Έως 2/3 η προθεσμία αιτήσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής γλώσσας
- Έως 16/3 η υποβολή δικαιολογητικών στις επιτροπές νοσοκομείων, από υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
- Έως 17/4 η προθεσμία για ενστάσεις-διορθώσεις στην ανάρτηση της κτηματογράφησης, σε περιοχές της ΒΑ Αττικής (Άγιος Στέφανος, Ανθούσα, Διόνυσος, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδόπολη-Μπάλα και Σταμάτα).
- Μέχρι 30/6 παρατείνεται η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και μέχρι 30/9 η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου.

Βασίλης Τσιβιλίκας


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών, μετά από πρόβλημα που παρουσίασε με την καρδιά του και ενώ μεταφερόταν με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

Γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1942 στην Θεσσαλονίκη, καταγόμενος από εύπορη οικογένεια. Από τα σχολικά του κιόλας χρόνια δείχνει το υποκριτικό του ταλέντο. Με παρότρυνση των δασκάλων του εγκαταλείπει τις σπουδές του στην αγγλική φιλολογία και φοιτά στην δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Σημαντικές οι θεατρικές του εμφανίσεις αρχικά στο Θέατρο του Κάρολου Κουν και αργότερα στην πρόζα και στις επιθεωρήσεις. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές ταινίες: «Ο κύριος σταθμάρχης», «Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ», «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», «Η θεία μου η χίπισσα» κ ά. Σημαντικές και οι εμφανίσεις του σε σήριαλ της τηλεόρασης: «Χάι Ροκ», «Ατσίδες», «Βίβα Κατερίνα», «Εν τούτω Νίκα», και σε προγράμματα «Βράδια επιθεώρησης», «Το θέατρο της Δευτέρας» κ ά.

Ειδήσεις

- Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, οι ρυθμίσεις για μείωση κατά 22% στον κατώτατο μισθό και περικοπές από 12-20% σε κύριες- επικουρικές συντάξεις.Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου οι αλλαγές έχουν αναδρομική ισχύ από 14/2
- Ο Ι. Κούβελος, σύζυγος της Ντ. Μπακογιάννη ήταν το πρόσωπο που έβγαλε το 1 εκατ. δολάρια στο εξωτερικό για την αγορά πλοίου.
- «Φαρσοκωμωδία» χαρακτήρισε την όλη δημοσιότητα η Ντ. Μπακογιάννη
- Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου ο Μ. Σουλτς, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς αρχηγούς.
- Το κύμα κακοκαιρίας με τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξε την χώρα δημιούργησε πολλά προβλήματα, στο οδικό δίκτυο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Χιόνια έπεσαν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
- Μέσω διαδικτύου παρουσιάστηκαν τα 4 υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Γερμανία: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνεχίζουν την απεργία τους στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
Ισπανία: Ιδιαίτερα ψηλό και εκτός προβλέψεων το έλλειμμα του 2011
Κούβα: Σε νέα χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Τσάβες
Πακιστάν: Επίθεση σημειώθηκε σε λεωφορείο με 18 νεκρούς
Σεϋχέλλες: Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra
Τουρκία: Πέθανε ο άνδρας που υποβλήθηκε σε τετραπλή μεταμόσχευση άκρων

Καιρός


Γενικά: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα στα ανατολικά και νότια για ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Αττική
Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι μεταβλητοί από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-7 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/3
Χιόνια ή χιονόνερο στην κεντρική και νότια χώρα και βροχές στην νησιωτική με βαθμιαία βελτίωση. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

28/2/2012

Ανατολή ηλίου: 06: 59
Δύση ηλίου: 18:17
Πανσέληνος: Σε 8 ημέρες

Βασιλείου ομολ., Κυράννης νεομ. της εν Θεσ/νίκη, Μαριάννας
Γιορτάζει: Μαριάννα

Αγία Κυράννα (Κυρήνη)

Καταγόταν από οικογένεια ευσεβών από την Αβυσσώκα της Θεσ/νίκης. Αρνούμενη να εξισλαμιστεί και να παντρευτεί κάποιον γενίτσαρο που την ερωτεύτηκε, φυλακίσθηκε, υπέστη βασανιστήρια και πέθανε μαρτυρικά, το 1751, στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται και η μνήμη της.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Λήγουν οι αιτήσεις - δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Αναστολή Λειτουργίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως 29/2 και αποχή των μελών του από τη συμμέτοχή σε επιτροπές και συμβούλια.
- 48ωρη απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Στις 12:00 θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων μέχρι 29/2
- Ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), για τις περικοπές στους μισθούς των αστυνομικών.
- Απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ έως 29/2, όσων το επώνυμο αρχίζει από Κ έως Ο.
- Έως 16/3 η υποβολή δικαιολογητικών στις επιτροπές νοσοκομείων, από υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
- Έως 2/3 η προθεσμία αιτήσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής γλώσσας

Ταξίδια
- Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου
- Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Εκδηλώσεις

- Μαθήματα ιστορίας από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στην Αίθουσα «Κ. Παλαμάς» (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρες 18:00 - 21:00 Είσοδος Ελεύθερη
- Ομιλία της καθηγήτριας Βυζαντινής Φορολογίας Αγνής Βασιλακοπούλου, με θέμα «Η φορολογία στο Βυζάντιο» στον Πολιτιστικό Όμιλο Ψυχικού (Κονδυλάκη 8, Ψυχικό)

Οικονομία

- Μέχρι 29/2 οι αιτήσεις σε ΔΟΥ και τελωνεία για υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις. Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές έως 10.000 και επιχειρήσεις έως 75.000 ευρώ.
- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έως 5 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.

Πολιτικά

- Την παραίτηση του από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπέβαλλε στον πρωθυπουργό ο Χ. Παπουτσής, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
- Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου
- Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου
- Η οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων» ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα, για τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το Σάββατο σε συρμό του Μετρό στον σταθμό του Αιγάλεω.
- Τα φυλάκια στην Ρω, Στρογγύλη και το στρατόπεδο στην Μεγίστη επισκέφτηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος
- Η Λ. Κατσέλη επιβεβαίωσε την οριστική απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε νέο κόμμα.

Σημαντικές ειδήσεις

- Με βροχή και κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γιορτάστηκαν τα φετινά Κούλουμα
- Διακόπηκε η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών- Θες/νίκης, λόγω κατολίσθησης, στον σταθμό του Ασωπού
- Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
- Τα διόδια των Αφιδνών άνοιξαν μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω»

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο με 9 νεκρούς
Γερμανία: Υπερψηφίστηκε από την γερμανική βουλή το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
ΗΠΑ: Μεγάλος νικητής των Όσκαρ η βωβή ταινία The Artist
ΗΠΑ: Συναυλία-Αφιέρωμα στον Ο. Ελύτη από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Νέα Υόρκη
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Οχάϊο με έναν νεκρό και 4 τραυματίες
Ινδικός Ωκεανός: Ακυβέρνητο λόγω πυρκαγιάς, έμεινε κρουαζιερόπλοιο, 200 ναυτικά μίλια από τις Σεϋχέλλες
Καναδάς: Εκτροχιασμός τραίνου με νεκρούς και τραυματίες
Νότια Αφρική: Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο Νέλσον Μαντέλα
Ρωσία: Απετράπη δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Πούτιν
Ρωσία: Τραυματίες και αγνοούμενοι από κατάρρευση κτηρίου
Σομαλία: Έκρηξη σε ποδοσφαιρικό αγώνα με 3 νεκρούς
Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην πόλη Χομς

Ειδήσεις από την Ελλάδα

Θεσ/νίκη: Φωτιά σε εστιατόριο στην πόλη
Θεσ/νίκη: Αναβάλλεται η αυριανή δωρεάν διανομή κτηνοτροφικών προϊόντων
Δ. Μακεδονία: Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου
Ευρυτανία: Έντονα κυκλοφορικά προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης. Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων
Καρπενήσι: Εγκλωβίστηκαν 14 άτομα από χιονοθύελλα
Κάρυστος: Συμβολική περικύκλωση του νοσοκομείου
Κατερίνη: Συνεχίζονται οι πωλήσεις πατάτας μέσω διαδικτύου, χωρίς μεσάζοντες
Κοζάνη: «Γιαούρτωσαν» βουλευτή και τον δήμαρχο
Κοζάνη: Φωτιά σε διώροφη μονοκατοικία
Τρίκαλα: Αυτοκτόνησε 51χρονος άνδρας
Φλώρινα: Μια ώρα αργότερα θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αραιές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 2-6 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/2
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα στα ανατολικά και νότια για ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Η κυρά-Σαρακοστή και τα καλά της


Η Σαρακοστή κουβαλάει ήθη και έθιμα που έχουν την ρίζα τους στην ελληνορθόδοξη παράδοση, ρυθμίζοντας έτσι σοφά, γενιές τώρα, τις διατροφικές μας συνήθειες, με την νηστεία Εδώ κάνουμε ένα λάθος, νομίζοντας ότι η νηστεία είναι δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς απέχουμε από ορισμένες τροφές. Όμως η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας ως ένα μέσο «κάθαρσης» του σώματος και της ψυχής.

Είναι όμως επαρκής, σε θρεπτικά συστατικά, η νηστεία, με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ενός σημερινού ανθρώπου και πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής;

Η Σαρακοστή συνιστά αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σαν αποτέλεσμα της αποφυγής αυτών των τροφών είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών. Προσθέτοντας και το ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, αυτές οι διαιτητικές συνήθειες, προσομοιάζουν τουλάχιστον, εν μέρει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί σήμερα, σημείο αναφοράς για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών κλπ που παρατηρείται κατά την διάρκεια της νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών, προσεγγίζοντας σημαντικά τον ημερήσιο στόχο που θέτουν οι διαιτολόγοι, των 30 γρ. Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά που περιέχουν το πίτουρό τους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ.

Και τέλος τα θαλασσινά, που συνηθίζονται στην νηστεία, εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν έντονη αγγειοπροστατευτική δράση. Όσο για την πλούσια χοληστερίνη τους, που είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα ότι εμπεριέχουν, σε νεότερες μελέτες αποδείχθηκε, ότι δεν επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τα λιπίδια του αίματος, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι η υγιεινή των θαλασσινών, ο τόπος αλίευσή τους, καθώς και η σωστή συντήρησής τους.

2003: Πέθανε ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου


Γεννήθηκε στο Πάλαιρο Ακαρνανίας το 1921. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή της Αθήνας και παράλληλα σε Δραματική Σχολή. Θα τον κερδίσει το θέατρο, όπου εργάζεται σαν ηθοποιός, στο Εθνικό, Κοτοπούλη, Κατερίνας, Μουσούρη κ ά.
Παίζει ακόμα στον κινηματογράφο σαν «ζεν πρεμιέ», αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος τον προτρέπει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και έτσι από το 1953 αρχίζει και η σκηνοθετική του καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του: «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Στουρνάρα 288» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Λόλα» (1964), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969),
»Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Η κόρη του ήλιου» (1971), «Η Ελλάδα και η θάλασσα» (1976), «Τρελός και πάσης Ελλάδος» (1983), «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) κ ά

Σαν Σήμερα

1770: Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στην Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.
Ο Θ. Ορλώφ φτάνει στο λιμάνι της Μάνης Οίτυλο με την μοίρα του ρωσικού στόλου που κυβερνούσε, παρακινώντας τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Στην επανάσταση αυτή πήρε μέρος η Πελοπόννησος και μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Πολλά ελληνικά πλοία σήκωσαν την ρωσική σημαία κι από τα Επτάνησα αποβιβάστηκαν εθελοντές στην Πελοπόννησο. Δυο στρατιωτικά σώματα, η Ανατολική λεγεώνα με διοικητή τον Αντώνιο Ψαρρό και η Δυτική με διοικητή τον ίδιο τον Ορλώφ, κατέλαβαν την Καλαμάτα, τον Μιστρά και την Κυπαρισσία.

1935: Ο Δρ Ουάλας Κράδερ χημικός στην αμερικάνικη χημική βιομηχανία Du Pont, εφευρίσκει το νάιλον

1940: Η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» σαρώνει τα βραβεία Όσκαρ
Θα προταθεί για 13 Όσκαρ και θα κερδίσει 8 και δυο τιμητικές διακρίσεις, (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ και Β΄ Γυναικείου ρόλου κ ά)

1943: Δίνεται η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο θέατρο Ολύμπια, υπό την διεύθυνση του Μανώλη Καλομοίρη

1945: Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της συμφωνίας της Βάρκιζας

1986: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Σουηδός πολιτικός Ούλαφ Πάλμε
Γεννήθηκε το 1927 και υπήρξε ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από το 1969- 1986ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός της Σουηδίας τα διαστήματα 1969-1976 και 1982-1986. Γυρίζοντας γύρω στα μεσάνυχτα με την σύζυγό του, χωρίς την συνοδεία φρουρών, από τον κινηματογράφο στο σπίτι του, θα πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

27/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 01
Δύση ηλίου: 18:16
Πανσέληνος: Σε 9 ημέρες
9η Εβδομάδα

+ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (Αρχή νηστείας)
Προκοπίου του Δεκαπολίτου, Γελασίου μάρτυρος, Ασκληπιού
Γιορτάζουν: Ασκληπιός, Προκόπης

Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης

Καταγόμενος από την Δεκάπολη της Παλαιστίνης έζησε βίο μοναχικό τον 8ο αιώνα επί εικονομάχου αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ του Ίσαυρου. Καταφερόμενος κατά των μονοφυσιτών και υποστηρίζοντας την προσκύνηση των εικόνων, υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια. Εκοιμήθη ειρηνικά στην Κων/πολη.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Η κεντρική Ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 13:00
- Τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στους εθνικούς δρόμους στο ρεύμα εισόδου από 15:00 - 21:00.

Κούλουμα 2012 Ατζέντα εκδηλώσεων

Δήμος Αθηναίων
- Στο Λόφο του Φιλοπάππου με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη & το Νίκο Καραγιάννη. Θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς.
- Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.

Δήμος Ψυχικού- Φιλοθέης
- Η παραδοσιακή γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στη Φιλοθέη, στο Άλσος Εθνικής Τράπεζας, με νηστίσιμα, παραδοσιακούς χορούς και διαγωνισμό χαρταετού

Δήμος Κηφισιάς
Κούλουμα από 10:30-14:00 Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου Νέα Κηφισιά

Δήμος Σπάτων- Αρτέμιδας
- Η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί στο πάρκο αναψυχής του δήμου Σπάτων- Αρτέμιδας (πίσω από το παγοδρόμιο Μπλάνος), από 11:00-15:00, με πέταγμα χαρταετού, σαρακοστιανά, κρασί και πολύ κέφι.

Δήμος Παλλήνης
-12:00 EXPO ATHENS Ανθούσα (εντός κλειστού εκθεσιακού χώρου) με παραδοσιακά- λαϊκά τραγούδια με την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας», χορούς από το εφηβικό τμήμα παραδοσιακών χορών του δήμου, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί για όλους.

Δήμος Σαρωνικού
Καθαρά Δευτέρα στην Παλαιά Φώκαια από 10:00 στο Λιμάνι με έκθεση χαρταετών, Επίδειξη μηχανοκίνητου αλεξίπτωτου πλαγιάς, Διαγωνισμός νηστίσιμης πίτας, Παραδοσιακοί χοροί και γλέντι για όλους με χορό, τραγούδια και κρασί

- Η Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου διοργανώνει γιορτή για τα κούλουμα στην παραλία Αναβύσσου Πέτρινο από 10:30

Συστάσεις στο πέταγμα του χαρταετού

- Μην πετάτε τον χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για σας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους της ΔΕΗ, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιήστε τις βλάβες της ΔΕΗ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Καιρός


Γενικά: Κακοκαιρία με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Αττική
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 5-12 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 28/2
Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αραιές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Καθαρά Δευτέρα


Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής. Την ονομασία της την οφείλει στην προετοιμασία που ξεκινούν οι χριστιανοί με την σαρακοστή, ώστε να «καθαριστούν» σωματικά με την νηστεία και ψυχικά με την προσευχή, για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

Ακόμα ονομάζεται και Κούλουμα, κατά μια εκδοχή προέρχεται από την λατινική λέξη cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία, αλλά και επίλογος, τέλος. Κατά μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από την λατινική λέξη Κόλουμνα= Κολώνα, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας, στην Αθήνα έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Απόθεση-Απόδοση.


Η Καθαρά Δευτέρα συνήθως γιορτάζεται στην εξοχή, όταν το επιτρέπει και ο καιρός, με γλέντι, χορό, τραγούδι (υπάρχουν και χαρακτηριστικά τραγούδια, σκωπτικά ως επί το πλείστον), με εδέσματα νηστίσιμα και το χαρακτηριστικό άζυμο ψωμί, την λαγάνα. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, δεν βάζουν κατσαρόλα στην φωτιά και τρώνε διάφορα λαχανικά (μαρούλι, κρεμμύδια, σκόρδα, ελιές), ταραμά και χαλβά. Ακόμα σε άλλα μέρη, όπως στην Ήπειρο, καθαρίζουν τα κατσαρολικά και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια, ενώ σε άλλα, βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους.

Στην Αθήνα, τα Κούλουμα τα γιόρταζαν στις πλαγιές του Λόφου του Φιλοπάππου, όπου τρωγόπιναν και χόρευαν υπό τους ήχους είτε πλανόδιων μουσικών, είτε της λατέρνας, δημοτικούς ή λαϊκούς χορούς. Το σούρουπο οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας, έστηναν χορό κυρίως τσάμικο στις Στήλες του Ολυμπίου Διός παρουσία των βασιλέων και πλήθος κόσμου

Χαρταετός


Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού που πιθανόν συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έννοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα είναι χαρούμενα, τουλάχιστον στην φύση.
Το πέταγμα του χαρταετού την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας πρέπει να είναι έθιμο μεταγενέστερο. Ο χαρταετός είναι κατασκεύασμα των λαών της Ανατολής και ιδίως της Κίνας και θα έρθει στην Ευρώπη μέσω των Αράβων γύρω στα 1400 μ. Χ., ενώ κατ’ άλλους πολύ αργότερα και ήταν κατασκεύασμα από ύφασμα και όχι από χαρτί.
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και στην Αρχαία Ελλάδα, ένας μαθητής του Πυθαγόρα, ο Αρχύτας, είχε ασχοληθεί με τις πτήσεις και χρησιμοποιούσε στις μελέτες του χαρταετό. Ακόμα σε ένα αγγείο της κλασσικής εποχής υπάρχει μια παράσταση, όπου μια κόρη κρατά μια σαΐτα κι είναι έτοιμη να την πετάξει.

Η κυρά Σαρακοστή


Ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει στην χώρα μας, είναι η κυρά-σαρακοστή, ένα ιδιότυπο ημερολόγιο (μετρητάρι), που μετρούσε τις βδομάδες της Σαρακοστής.
Συνήθως ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια που προσεύχεται, χωρίς στόμα λόγω νηστείας και με επτά πόδια που αναπαριστούν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.Κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι του Μεγάλου Σαββάτου , το έκρυβαν είτε μέσα σ’ ένα σύκο ή στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε πίστευαν ότι θα του φέρει τύχη. Παραλλαγές της χάρτινης σαρακοστής, ήταν από ζυμάρι, με αλεύρι και νερό, ή από πανί γεμάτη με πούπουλα. Στον Πόντο συναντάμε μια άλλη παραλλαγή τον «Κουκουρά», που ήταν μια πατάτα ή κρεμμύδι που το κρέμαγαν από το ταβάνι και είχε πάνω καρφωμένα επτά φτερά κότας.

Ταραμάς


Το δημοφιλέστερο σαρακοστιανό έδεσμα μετά τον χαλβά
Ο ταραμάς παρασκευάζεται από τα αυγά του μπακαλιάρου, του κέφαλου ή του κυπρίνου, που επεξεργάζονται σε ξύλινα βαρέλια με νερό, αλάτι και ζάχαρη. Στην αγορά βρίσκουμε δυο είδη ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο.

Ο λευκός είναι ο πλέον κλασσικός, έχει πιο φυσική γεύση, θεωρείται ανώτερος ποιοτικά και είναι ακριβότερος. Ο κόκκινος ταραμάς πρωτοεμφανίστηκε γύρω στα 1950, έχει σκουρότερο χρώμα λόγω προσθήκης χρωστικών ουσιών, η γεύση του είναι πιο έντονη, ενώ είναι και πιο αλμυρός.

Προσοχή χρειάζεται στην αγορά του ταραμά. Οι βασικές αλλοιώσεις του είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του πρέπει να δείχνουν οι υπερτασικοί καθώς περιέχει πολύ αλάτι.

Ταραμοσαλάτα με αμύγδαλα


• 2 κ σ ταραμάς (κατά προτίμηση λευκός), 1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, ½ κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα χυμό λεμονιού

Πολτοποιείτε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Προσθέτετε τον ταραμά και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Ρίχνετε εναλλάξ λάδι και λεμόνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσουν λεία υφή. Σερβίρετε σε μπολάκι διακοσμώντας με ελιές.

Ταραμοσαλάτα με πατάτα


½ κούπα ταραμάς κόκκινος, 1 κούπα ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού,3-4 μέτριες πατάτες βρασμένες και περασμένες από την μηχανή του πουρέ,1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ελιές για το γαρνίρισμα.

Χτυπάτε στο γουδί τον ταραμά με το χυμό λεμονιού για να σπάσουν τ’ αυγουλάκια. Ρίχνετε εναλλάξ στο γουδί και χτυπάτε τον πουρέ πατάτας και το λάδι. Σερβίρετε σε μπολ, αναμιγνύοντας τα κρεμμυδάκια. Γαρνίρετε με ελιές.

Ταραμοσαλάτα με ψωμί


• 2 κ σ ταραμάς λευκός, 1/2 κιλό ψωμί χωρίς κόρα, ¾ κούπας ελαιόλαδο, 1 σελίδα σκόρδο (προαιρετικά), 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι μάραθο ψιλοκομμένο, χυμό ενός λεμονιού

Μουσκεύετε το ψωμί το στραγγίζετε να φύγουν τα υγρά και το βάζετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο και ενώ δουλεύετε το μίγμα σε μεσαία ταχύτητα προσθέτετε εναλλάξ το λάδι και το λεμόνι μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και να ομογενοποιηθεί. Βάζετε σε σαλατιέρα προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο ανακατεύετε και σερβίρετε.

Ταραμοκεφτέδες με σπανάκι στον φούρνο


• 100 γρ ταραμάς λευκός, 250 γρ σπανάκι, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 πατάτες βρασμένες, 2 κ σ ελαιόλαδο, 2 κ σ αλεύρι, λίγο φρέσκο δυόσμο, πιπέρι

Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να κρυώσει. Λιώνετε με το πιρούνι τις πατάτες, προσθέτετε τον ταραμά, το σπανάκι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ σ αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να σφίξει στο ψυγείο. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Πλάθετε σε κεφτέδες, βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κωστής Παλαμάς


«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα
Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιανουάριο του 1859, όπου ο πατέρας του Μιχάλης ήταν δικαστικός. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεσολόγγι.
Επτά χρονών θα χάσει και τους δυο γονείς του. Από το 1864 ως το 1875 έζησε στο Μεσολόγγι στο σπίτι του θείου του Δημήτρη Παλαμά που τον είχε αναλάβει

Το 1876 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γρήγορα όμως την εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στην ποίηση και την λογοτεχνία, που λάτρευε από μικρό παιδί γράφοντας στίχους. Από το 1879 αρχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του, «Ακρόπολη», «Ραμπαγιάς», «Εστία», δημοσιεύοντας λυρικά και σατιρικά ποιήματα, χρονογραφήματα, πολιτικά σχόλια, διηγήματα κ ά.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου» εκδίδονται το 1886, ακολουθούν «Ο ύμνος στην Αθηνά» το 1889 και «Τα μάτια της ψυχής μου» το 1892, τον επιβάλλουν ως τον νέο ποιητή της εποχής του και καθώς γράφει στην δημοτική εντάσσεται στους ποιητές της Νέας Σχολής, μαζί με τον Παράσχο, τον Βασιλειάδη, τον Σούτσο κ ά.

Το 1886 παντρεύεται την Μαρία Βάλβη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, τον Λέανδρο και τον Άλκη, που πέθανε στα πέντε του χρόνια, βυθίζοντας τον ποιητή σε βαθιά οδύνη,. Αναζητά την λύτρωση και γράφει τότε το αριστουργηματικό ελεγείο «Ο τάφος».
«Άφτιαστο κι αστόλιστο,
του Χάρου δε σε δίνω
Στάσου με τ’ ανθόνερο
την όψη σου να πλύνω…»

Το 1879 διορίστηκε Γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα προήχθη σε Γενικό Γραμματέα, θέση που κράτησε μέχρι το 1928, οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το 1926 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Παλαμάς θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των νεοελληνικών χρόνων, που γεμίζει με την φυσιογνωμία του όλη την εποχή του, ακόμα «Εθνικός ποιητής» μετά από τον Σολωμό. Η ποίησή του είναι πολύπλευρη, διακρίνεται για το μεγαλόσχημο της έμπνευσης, την μεγάλη ποικιλία των στιχουργικών μορφών, το πλήθος των θεμάτων της, την πυκνότητα του περιεχομένου της, αλλά και την λατρεία του για την Ελλάδα, είτε εκφράζεται για την φύση, την ιστορία, την τέχνη, το αρχαίο κάλλος, την φιλοσοφία ή την ζωή της.

Το ποιητικό έργου του ανέρχεται σε 21 τόμους: «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» (1897), «Οι χαιρετισμοί της ηλιογέννητης» (1900), «Η ασάλευτη ζωή» (1904), «Ο δεκάλογος του γύφτου» (1907), «Η φλογέρα του βασιλιά» (1910), «Η πολιτεία κι η μοναξιά» (1912),
«Βωμοί» (1915), «Τα δεκατετράστιχα» (1919), «Δειλοί και σκληροί» (1928), «Οι νύχτες του Δήμιου»(1935) κ ά. Ακόμα το θεατρικό έργο «Τρισεύγενη» (1903), τα διηγήματα «Ο θάνατος παλικαριού» (1901), «Διηγήματα» (1920) και τα κριτικά έργα «Γράμματα», «Τα πρώτα κριτικά», «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» και τις μονογραφίες για τον Γκαίτε, τον Σολωμό, τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη κ ά.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στα χρόνια της κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει μεγαλειώδη πατριωτική εκδήλωση.
Μπροστά στον έκπληκτο κατακτητή, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου συνοδεύουν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο. Ο Άγγελος Σικελιανός χαιρετά τον ποιητή λέγοντας:
«Ηχήστε, οι σάλπιγκες…Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη την χώρα, πέρα ως πέρα…
Βογγήστε, τύμπανα πολέμου…οι φοβερές σημαίες,
ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»

1849: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών –Πειραιώς


Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία με την επωνυμία «Απ’ Αθηνών εις Πειραιά Σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ ΑΕ) και όταν αργότερα ο σιδηρόδρομος ηλεκτροδοτήθηκε μετονομάστηκε σε «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών- Πειραιώς» (ΗΣΑΠ.), ο γνωστός «Ηλεκτρικός». Τα εγκαίνια του ατμοκίνητου σιδηρόδρομου τελούνται μέσα σε ατμόσφαιρα γενικού ενθουσιασμού, καθώς ένα όνειρο χρόνων, η σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά, πραγματοποιείται. Η ατμομηχανή είχε 6 βαγόνια, κάλυπτε διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά και η διάρκειά της διαδρομής ήταν 19 λεπτά περίπου. Στο πρώτο δρομολόγιο επιβάτες ήταν η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλ. Ζαϊμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και λοιποί επίσημοι.

Σαν Σήμερα

273: Γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νίσσα της Σερβίας) και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Χλωρού και της Ελένης (μετέπειτα Αγίας).

1892: Πέθανε ο Λουί Βουτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας.

1959: Θεμελιώνεται το ξενοδοχείο Χίλτον, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

1969: Ξεκινά η πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και αναφερόταν στην δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και στην αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Η δράση της ταινίας, όπως και τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία για ευνόητους πολιτικούς, καθώς στην Ελλάδα ήταν η δικτατορία.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

26/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 02
Δύση ηλίου: 18:15
Πανσέληνος: Σε 10 ημέρες

+ ΤΥΡΙΝΗΣ
Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, Πορφυρίου επισκόπου Γάζης, Θεοκλήτου
Γιορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Φωτεινή

Αγία Φωτεινή ισαπόστολος και οι συν αυτήν

Ήταν σύγχρονη του Χριστού, καταγόταν από την Σαμάρεια και ζούσε στην πόλη Συχάρ έκλυτο βίο. Αναφέρεται στο Δ΄ κεφάλαιο του ευαγγελισμού Ιωάννη, στην παραβολή της Σαμαρείτιδας. Συνήθιζε να πηγαίνει για νερό στο πηγάδι του Ιακώβ και εκεί συναντήθηκε με τον Ιησού που της ζήτησε νερό. Εντυπωσιασμένη άλλαξε ζωή, βαπτίστηκε χριστιανή και δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Αφρική και στην Ρώμη. Φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Μαζί της θανατώνονται οι δυο γιοί της και οι πέντε αδελφές της που η ίδια είχε κάνει χριστιανούς. Η μνήμη της τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, πρώτη Κυριακή μετά την Μεσοπεντηκοστή, στις 13 Μαΐου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Η κεντρική Ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα είναι ανοιχτή από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 2-3 μετά το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας

Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
- 13.00 Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με ρυθμούς Latin θα βρίσκεται έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ Θησείου
- 13:00 Η Big Band του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Μοναστηρακίου.
- 19:00 Οι Μορφές Έκφρασης κατεβαίνουν στη Διαδρομή της Πλάκας* με καρναβαλικά δρώμενα και γαϊτανάκι
- 20:00 Η μπάντα χάλκινων «Balkana mama» με μπουλούκι καρναβαλιστών στη Διαδρομή της Πλάκας * ζωντανεύει το πλακιώτικο καρναβάλι με αποκριάτικους ρυθμούς.
*Διαδρομή Πλάκας
Μετρό Ακροπόλεως - Σέλλευ - Βύρωνος - Πλ. Αγ. Αικατερίνης - Πλ. Φιλομούσου – Κυδαθηναίων – Αδριανού - Τριπόδων - Φλέσσα (αριστερά) Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου (Αέρηδες) - Αδριανού έως την Πλ. Μοναστηρακίου

- Αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Ψυχικού- Φιλοθέης, από το πρωί και μέχρι τις τέσσερεις το απόγευμα στην Β΄ πλατεία του Ψυχικού. Πρόγραμμα πλούσιο και εντυπωσιακό, με κυρίαρχο στοιχεία, τη μουσική, το χορό, και το φαγοπότι, όπως προστάζει το έθιμο. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί.

- Αποκριάτικες εκδηλώσεις Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδας
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 15:00-18:00, κατά μήκος της λεωφόρου Αρτέμιδας, με εκκίνηση την πλατεία Αντιστάσεως (Κοπελάκη) και τερματισμό στο ξενοδοχείο «Μέδουσα». Συμμετέχουν ιδιωτικές σχολές χορού και θα γίνει παρέλαση καρναβαλιστών με τα παιδιά του σχολείου Αρτέμιδος.

Καιρός


Γενικά: Σταδιακή επιδείνωση από τα βόρεια.
Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα. Παροδικές χιονοπτώσεις από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Καθαρά Δευτέρα 27/2
Κακοκαιρία με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Καρναβάλι στην Ελλάδα


Από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και από την Ζάκυνθο μέχρι την Σκύρο, η Ελλάδα μεταμφιέστηκε, φόρεσε τις μάσκες και γιορτάζει το καρναβάλι

Πάτρα
Το πατρινό καρναβάλι δεν αποτελεί μόνο ένα θεσμό που προσελκύει καρναβαλιστές από όλη την χώρα, είναι συνηφασμένο με την ιστορία της πόλης, από το 1829 όταν πρωτοξεκίνησε στο σπίτι του εμπόρου Μορέτι σαν αποκριάτικος χορός και εξελίχτηκε σε μαγική έκφραση, κατάθεσης ψυχής και δημιουργίας των 50000 και πλέον εθελοντών, που θα κατακλύσουν τους δρόμους και τα σπίτια της Πάτρας δίνοντας τον τόνο για αστείρευτο κέφι και ξεφάντωμα. Αναγκαίο πέρασμα από τα μπουρμπούλια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του καρναβαλιού, σοκολατοπόλεμος, παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων, δημιουργίες έμπνευσης και φαντασίας του Καρναβαλικού Εργοστασίου, που έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες από τον Ιανουάριο. Στο τέλος η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου στον Μόλο του Αγίου Νικολάου με τα πυροτεχνήματα, σύνθημα για ξεφάντωμα μέχρι το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας.

Ξάνθη
Το καρναβάλι στην Ξάνθη συμπληρώνει φέτος τα 44 του χρόνια με την σημερινή του μορφή. Πρόγονος του ξανθιώτικου καρναβαλιού αποτελεί το ξεφάντωμα των 15000 και πλέον καπνεργατών που μετέτρεπαν τις καπναποθήκες σε κέντρα διασκέδασης στήνοντας ένα αυθόρμητο λαϊκό ξεφάντωμα. Πρόκειται για την γιορτή της κυράς της Θράκης, όπου οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, αλλά και συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, χορεύουν και τραγουδούν. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς αναβιώνουν έθιμα όπως του «Τζάρου», όπου ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετείται πάνω σε σωρούς από πουρνάρια και καίγεται στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ενώ μετά ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

Ζάκυνθος
Μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα στην Μασκαράτα Ζακύνθου είναι οι έφιπποι αγώνες ιπποτών, γκιόστρα όπως λέγεται στην περιοχή, ο βενετσιάνικος γάμος, αλλά και η «Κηδεία της μάσκας» με την συνοδεία εξαπτέρυγων
Γαλαξίδι
Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν είναι τα αλευρώματα και ο αλευροπόλεμος.
Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που κρατάει από την τουρκοκρατία. Οι καρναβαλιστές φοράνε μαύρες μάσκες ή βάφουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και περνώντας στις γειτονιές στήνουν ένα αυτοσχέδιο πόλεμο πετώντας ο ένας στον άλλο αλεύρι.

Γρεβενά
Στα Γρεβενά διοργανώνουν κάθε χρόνο «Τα ανακατοσούρια», όπου κατά την διάρκειά τους, οι καρναβαλιστές γλεντούν τρία ολόκληρα μερόνυχτα με μεγάλα καπέλα και φούμο στα πρόσωπά τους, υπό τους ήχους διαφόρων μπαντών που κατακλύζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων υπάγεται και το «μανιταρογλέντι», όπου σε κάθε λιχουδιά κύριο συστατικό είναι τα μανιτάρια.

Ιωάννινα
Εδώ αναβιώνουν οι Τζαμάλες, όπου μασκαρεμένοι χορεύουν γύρω-γύρω από φωτιές που αναβουν σχηματίζοντας διπλές και τριπλές σειρές. Υπάρχει ακόμα και το έθιμο με το γαϊτανάκι.

Νάουσα
«Γενίτσαροι και μπούλες» είναι το βασικό έθιμο που συνεχίζει να αναβιώνει τις αποκριές στην Νάουσα, σύμφωνα με το οποίο οι ντόπιοι μεταμφιέζονται με παραδοσιακές φορεσιές ακολουθώντας πιστά κάποιο παραδοσιακό τελετουργικό που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά ενώ το κρασί από το ξυνόμαυρο της Νάουσας έχει την τιμητική του.

Κοζάνη
Κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς είναι «Ο φανός» από το αρχαϊκό φαίνω, το άναμμα δηλ. της φωτιάς σε βωμό, στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς, ενώ τα σατυρικά πειράγματα στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προκαλούν εκπληκτικές ηχητικές εκπλήξεις.

Θήβα
Αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, που κρατάει από το 1830. Γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Η νύφη και όλο το συμπεθεριό αναπαριστάται από άνδρες, που κανονίζουν με αντεγκλήσεις και σκωπτικά σχόλια την προίκα και όλο το τελετουργικό του γάμου.

Σκύρος
Η Σκυριανή αποκριά οργανώνεται και γιορτάζεται σε τρία σκέλη. Το ένα είναι οι μεταμφιεσμένοι σε Γέρους, Κοπέλες και Φράγγους. Το δεύτερο η διοργάνωση υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς και τέλος την Καθαρή Δευτέρα, που αποτελεί και το κλείσιμο των αποκριάτικων σκυριανών εκδηλώσεων.

Ρέθυμνο
Από το 1914 χρονολογούνται τα πρώτα στοιχεία αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ο χορός και η παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων, οι καντάδες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, είναι μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα. Όμως και την Καθαρή Δευτέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, με αναβίωση των Κρητικών εθίμων, όπως τα μουτζουρώματα στο χωριό Αρμένοι, οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό και η Καμήλα, είναι δρώμενα από το χωριό Μέρωνας, ενώ στο χωριό Αποδούλου, αναβιώνει το έθιμο του Καντή.

Σαρακοστιανά


Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά σαρακοστιανών για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια
1) Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
2) Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
3) Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
4) Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
5) Οι ελληνικές γαρίδες είναι συνήθως πιο γευστικές και σαφώς πιο φρέσκες, έχουν πιο μικρό μέγεθος (γάμπαρη) και ίσως λίγο πιο ακριβή τιμή (δυστυχώς). Αν και η τιμή απηχεί και την ποιότητα. Φτηνές και καλές όμως είναι και κατεψυγμένες.
6) Οι φρέσκες γαρίδες ή καραβίδες καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες.

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές:
1) Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
2) Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
3) Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
4) Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
5) Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Οστρακοειδή:
1) Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
2) Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
3) Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
4) Στα κατεψυγμένα μύδια με κέλυφος ή χωρίς πρέπει να είναι συντηρημένα στους -18 βαθμούς, να μην έχουν κομμάτια πάγου ανάμεσά τους και να φέρουν στην συσκευασία τους εκτός από την ημερομηνία λήξης τους, την ειδική σφραγίδα με τα διακριτικά που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Ταραμάς
Οι βασικές αλλοιώσεις του ταραμά είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα.
Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση

Τουρσιά: Όταν αγοραστούν χύμα είναι καλό πριν καταναλωθούν να πλένονται καλά. Ακόμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από υπερτασικά άτομα, αλλά και άτομα με ευαισθησία στο στομάχι

Τι να προσέξουμε στις κονσέρβες.
1) Είναι απαραίτητο να διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης.
2) Πρέπει να αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό ΕΟΚ της επιχείρησης.
3) Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή χτυπημένη συσκευασία.
4) Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά.
5) Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές.

Αμαλία Φλέμινγκ


Η Αμαλία Κουτσούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912 και ήταν κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και του Παρισιού.

Το 1945 με υποτροφία πηγαίνει στο Λονδίνο στο Whitght Fleming Institute, όπου εργάστηκε με τον νομπελίστα μικροβιολόγο Αλέξανδρο Φλέμινγκ. Η γνωριμία τους θα καταλήξει σε γάμο μερικά χρόνια αργότερα και η Αμαλία Κουτσούρη θα μετονομαστεί σε Φλέμινγκ, ενώ θα πάρει και τον τίτλο της λαίδης.

Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Ευαγγελισμού.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση. Το ’71 συλλαμβάνεται και μετά από σκληρή ανάκριση 25 ημερών, δικάζεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών θα αλλάξει σε απέλαση και στέρηση της ιθαγένειας της, από τον φόβο αντίκτυπων.

Θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι το ’74, μόνη της πλέον γιατί ο Φλέμινγκ έχει πεθάνει. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ’77 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Επανεκλέγεται στην Α΄ Αθηνών το ’81 και το ’85.

Τα τελευταία χρόνια κάνει σκοπό της ζωής της, την δημιουργία Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας, που δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατό της, που θα επέλθει στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, στα 74 της χρόνια.

2003: Πέθανε ο Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας


Γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου τον Μάρτιο του 1945. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1973 ιδρύει το Θέατρο Έρευνας, όπου εκτός από ηθοποιός, ήταν σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας των έργων, ιδίως των παιδικών που παρουσίαζε.
Πρωταγωνίστησε σε έργα μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Λόρκα, Μπρέκτ, Ντοστογιέφσκι κ ά, ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσιάστηκε σε ρόλους ατόμων με ιδιαιτερότητες. Ο σημαντικότερος ρόλος του ως ηθοποιού, θεωρείται «Ο άνθρωπος-ελέφαντας». Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Φάρμα των ζώων», σε επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο και στο μιούζικαλ «Καμπαρέ», που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή ποιημάτων «Συμπόσιο», «Κυπριάδα», «Ένα δέντρο που νομίζει πως είναι πουλί», «Ο άλλος Δημήτριος» και θεατρικών έργων «Πως φαγώθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα», που ανέβασε ο θίασος του Στέφανου Ληναίου και «Οι τελευταίες περιπέτειες του Αδάμ και της Εύας» που ανέβασε στο δικό του θέατρο το 1974, «Γλυκό του κουταλιού» κ ά.

Σαν Σήμερα

1802: Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Γεννήθηκε στο Μπεζανζόν, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτατος αξιωματικός του γαλλικού στρατού.

1815: Ο Ναπολέων με 1200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι, για να ξανααναλάβει την εξουσία

1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ο Φερδινάνδος Πόρσε, παρουσιάζει το λαϊκό αυτοκίνητο, γνωστότερο ως Volkswagen

1985: Πέθανε στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού

1987: Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

25/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 03
Δύση ηλίου: 18:14
Πανσέληνος: Σε 11 ημέρες

Ταρασίου πατρ. Κων/πόλεως, Ρηγίνου επισ. Σκοπέλου, Αλεξάνδρου Θράκης
Γιορτάζουν: Ρηγίνος, Ρηγίνα

Ταράσιος

Γεννήθηκε στην Κων/πόλη και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Επιλεγόμενος από την αυτοκράτειρα Ειρήνη το 784 να ανέβει στον πατριαρχικό θρόνο της Κων/πόλης, καθότι λαϊκός, δημιούργησε αντιδράσεις. Έλαβε μέρος στην 7η Οικουμενική Σύνοδο, υπερασπιζόμενος με σθένος την αναστύλωση των εικόνων. Απεβίωσε ειρηνικά το 806, στις 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τιμάται και η μνήμη του.

Η Ατζέντα της ημέρας

Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
- 17.00 Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ακροπόλεως η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα θυμίσει καντάδες και οπερέτες,
- 17:00 Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με ρυθμούς Latin θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου.
- 19.00 Οι Μορφές Έκφρασης κατεβαίνουν στη Διαδρομή της Πλάκας* με καρναβαλικά δρώμενα και γαϊτανάκι
- 20.00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου κουβανέζικη μουσική και χορός.
*Διαδρομή Πλάκας
Μετρό Ακροπόλεως - Σέλλευ - Βύρωνος - Πλ. Αγ. Αικατερίνης - Πλ. Φιλομούσου – Κυδαθηναίων – Αδριανού - Τριπόδων - Φλέσσα (αριστερά) Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου (Αέρηδες) - Αδριανού έως την Πλ. Μοναστηρακίου.

Ταξίδια
- Έκτακτα μέτρα της τροχαίας σε όλη την χώρα κατά την διάρκεια του τριημέρου, των απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στους εθνικούς δρόμους από 08.00 έως 13.00

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 24/2
Γενικός Δείκτης: 749,69 +0,42 %
Μετοχές: Ανοδικές 65 Καθοδικές 76 Σταθερές 34
Τζίρος: 46,16 εκατ. ευρώ

Σημαντικές ειδήσεις

- Κατατέθηκαν η δημόσια προσφορά και οι όροι για το PSI
- Ανακοινώθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Καμμένο μέσω Διαδικτύου η ίδρυση νέου κόμματος, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες»
- Πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία εξαίρεσης των επιδομάτων και των συντάξεων από την μείωση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από 1/3.
- Συγκέντρωση στην πλατ. Ομονοίας και πορεία προς το υπ. Εργασίας πραγματοποίησαν οι απεργοί της Ελλην. Χαλυβουργίας.
- Δεύτερο απεργιακό φύλλο εκδίδουν οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας».
- Το υπ. Οικονομικών εξετάζει την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης των κατά 20% των ενοικίων.
- Ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη διέθεσε μέσω διαδικτύου 25 τόνους πατάτας σε καταναλωτές σε πολύ χαμηλή τιμή και σε χρόνο ρεκόρ, καταργώντας τους μεσάζοντες.
- Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ διατηρείται το ίδιο καθεστώς στις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Αϊτή: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας
Αυστρία: Σε κώμα βρίσκεται ο Ολλανδός πρίγκιπας, μετά το σοβαρό τραυματισμό του από χιονοστιβάδα.
Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις για το κάψιμο του κορανιού
Βουλγαρία: Βομβιστική επίθεση με ένα νεκρό
Γερμανία: Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και άλλη οικονομική βοήθεια
ΗΠΑ: Την φρούρηση του τάφου της W. Houston αποφάσισε η οικογένειάς της, καθώς έχει βάλει πανάκριβα κοσμήματα μέσα σε αυτόν.
Ιταλία: Εκατό ημέρες συμπλήρωσε η κυβέρνηση Μόντι
Ισπανία: Τελευταίο φύλλο για την εφημερίδα El Publico

Καιρός


Γενικά: Αρχικά αίθριος με τοπικά περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης και από το μεσημέρι πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-18 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 26/2
Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα. Παροδικές χιονοπτώσεις από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Πρόγνωση για Καθαρά Δευτέρα 27/2
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Βαθμιαία βελτίωση από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Κατσικίσιο γάλα και τυρί


Μεγάλη η θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β1, Β3, μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο).
Η σύσταση του σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την «ποικιλία» της κατσίκας και από την εποχή του χρόνου που αρμέγεται.
Το κατσικίσιο γάλα πρέπει απαραίτητα να βράζεται και όχι να καταναλώνεται κατευθείαν από το άρμεγμα. Προτιμάτε πάντα το παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα.

Σε σύγκριση με το αγελαδινό είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη, μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α και ασβεστίου, έχει λιγότερες θερμίδες, όσο για το πιο λευκό του χρώμα οφείλεται στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών.

Τυρόπιτα


• 200 γρ φέτα θρυμματισμένη, 100 γρ ανθότυρο θρυμματισμένο, 100 γρ κεφαλοτύρι χονδροκομμένο, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 3 αυγά, ½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες, λάδι ή βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλων, πιπέρι λευκό.

Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε τα τυριά και το γιαούρτι. Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτετε στα τυριά. Ρίχνετε το πιπέρι και ανακατεύετε. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι, στρώνετε τα ¾ των φύλλων, με τις άκρες να προεξέχουν από το ταψί, αλείφοντας τα φύλλα ένα-ένα με λάδι. Απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα των τυριών πάνω από τα φύλλα. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων μέσα στο ταψί και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψετε με λάδι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να φτάσετε μέχρι τον πάτο. Ψήνετε την πίτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πάτος και η επιφάνειά της. Την σερβίρετε ζεστή ή κρύα, κόβοντας σε κομμάτια.

Πένες κοκκινιστές με κατσικίσιο τυρί


• ½ κιλό πένες, 1κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κ γ ζάχαρη σκούρα, 2 κούπες ντομάτα τριμμένη (φρέσκια ή κονσέρβας), 1 κ σ πελτέ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά), κατσικίσιο τυρί τριμμένο, αλάτι, πιπέρι.

Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε και κρατάτε κατά μέρος λίγο από το νερό που τις βράσατε. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ζάχαρη. Σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε την ντομάτα με τον πελτέ, την πιπερίτσα και σοτάρετε για λίγο. Προσθέτετε το νερό που βράσατε τις πένες, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Ρίχνετε στην σάλτσα τις βρασμένες πένες, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και τις αφήνετε να τραβήξουν για 5-6 λεπτά. Σερβίρετε στα πιάτα ρίχνοντας από πάνω μπόλικο κατσικίσιο τυρί.

2002: Πέθανε ο Κώστας Μάνεσης, στιχουργός, δημοσιογράφος, εκδότης


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1930 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Πολυγραφότατος σαν τραγουδοποιός, έγραψε στίχους για λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και ελαφρά τραγούδια. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων: Βασ Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Καπλάνης, Γ. Λαύκας, Απ. Χατζηχρήστος, Μ. Χιώτης, Απ. Καλδάρας, Γ. Βέλλας, Μ. Σουγιούλ, Γ. Μουζάκη, Ν. Γούναρης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Περπινιάδης, Ν. Γούναρης, Δ. Στρατηγοπούλου κ ά. Μερικά από τα τραγούδια του: «Μοδιστρούλα» (1937), «Μάνα μου γιατί με γέννησες», «Πέντε Έλληνες στον Άδη» (1947), Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Αραμπάς περνά» (1948), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (1949), «Ήρθες σαν όνειρο» κ ά.

Σαν Σήμερα

1822: Καταργείται η δουλεία στη Ελλάδα

1841: Γεννήθηκε ο Ογκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος, κύριος εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού.

1883: Πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Έλληνας πρωθυπουργός

1889: Πέθανε ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόϊτερ, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Πρακτορείου Ρόϊτερ.

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης από τους αδελφούς Κοεμτζή, που για μια «παραγγελιά» σκότωσαν 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν 2. Λίγο αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνεόμενος από το γεγονός γράφει το τραγούδι «Μακρύ ζεμπέκικο για τον Νίκο».

1983: Πέθανε ο Τένεσι Ουϊλιαμς, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Έργα του: «Κεριά στον ήλιο» (1936), «Φυγάς» (1937), «Γυάλινος κόσμος» (1944), «Λεωφορείον ο πόθος» (1947), «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (1951), «Λυσσασμένη γάτα» (1955), «Γλυκό πουλί της νιότης» (1959), «»Η νύχτα της ιγκουάνα» (1961).

1984: Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, ηθοποιός
Γεννήθηκε το 1909 στην Δράμα. Συμμετείχε στις ταινίες: «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Έξω οι κλέφτες» (1961), «Η νύφη το ‘σκασε» (1962), «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης» (1964), «Ο Μελάτης στην Άμεσο Δράση» (1966), «Ο φαλακρός καμικάζι» (1979) κ ά.

2011: Πέθανε ο Νίκος Αλεξίου ζωγράφος και σκηνογράφος
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης και της Αθήνας. Είχε στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις, με κορυφαία στιγμή της εικαστικής του πορείας την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2007 στην 52η Μπιενάλε Βενετίας. Είχε επίσης σκηνογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως τη «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, την «Πουπέ», της Άννας Κοκκίνου στο θέατρο Σφενδόνη και το «Ταξίδι μακριά» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο Τέχνης. Ακόμα φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα στο Άγιον Όρος, όπου εμπνεύστηκε το έργο του «The End» , με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

24/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 05
Δύση ηλίου: 18:13
Πανσέληνος: Σε 12 ημέρες

+ Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Α΄ και Β΄ εύρεσης τιμ. κεφαλής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Μετά τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη από τον Ηρώδη, κατ’ απαίτηση της Ηρωδιάδας, η τιμία κάρα αυτού ενταφιάστηκε κοντά στα ανάκτορα. Δύο μοναχοί την ανακαλύπτουν, μετά από την εμφάνιση του αγίου στο όνειρό τους. Μετά τον θάνατο των μοναχών η αγία κεφαλή, περνώντας από τον ένα στον άλλο χάθηκε. Για δεύτερη φορά θα ανευρεθεί επί αυτοκράτορος Ουαλεντιανού στην Βιθυνία.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Αναστολή Λειτουργίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως 29/2 και αποχή των μελών του από τη συμμέτοχή σε επιτροπές και συμβούλια.
- Συνεχίζεται η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του υπουργείου Υγείας, από τους εργαζόμενους
- Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων μέχρι 29/2
- Απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ έως 29/2, όσων το επώνυμο αρχίζει από Κ έως Ο.
- Έως 2/3 η προθεσμία αιτήσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής γλώσσας

Ταξίδια
Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στους εθνικούς δρόμους στο ρεύμα εξόδου από τις 16:00 έως τις 21:00

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 -15:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 23/2
Γενικός Δείκτης: 745,53 -0,72 %
Μετοχές: Ανοδικές 65 Καθοδικές 90 Σταθερές 30
Τζίρος: 65,12 εκατ. ευρώ

Ενημέρωση

- Έως 28/2 οι αιτήσεις - δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Από 28/2 έως και 16/3 η υποβολή δικαιολογητικών στις επιτροπές νοσοκομείων, από υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
- Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), έως 5 /3 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30/4 για τα νομικά πρόσωπα.
- Έως 17/4 η προθεσμία για ενστάσεις-διορθώσεις στην ανάρτηση της κτηματογράφησης, σε περιοχές της ΒΑ Αττικής (Άγιος Στέφανος, Ανθούσα, Διόνυσος, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδόπολη-Μπάλας και Σταμάτα).
- Μέχρι 30/6 παρατείνεται η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων και μέχρι 30/9 η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου.

Πολιτικά

- Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI. Επίσης ψηφίστηκε από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις
- Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή, νέα μέτρα προβλέπονται τον Ιούνιο, για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2013.
- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
- Κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, για το αν δικαιολογείται το 1 εκατ. ευρώ που έβγαλε στο εξωτερικό βουλευτής.
- Ο Επίτροπος Όλι Ρεν εκτιμά για την χώρα μας ύφεση σε ποσοστό 4,4 % για το 2012 και η ΕΕ πληρωθισμό με αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμό) 0,5 %.
- Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η προσφυγή του Άκη Τζοχατζόπουλου κατά των περιοριστικών όρων που αφορούν ακίνητο στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου.
- Έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την 1/3
- Εντός της ημέρας η ανακοίνωση νέου κόμματος από τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Καμμένο

Σημαντικές ειδήσεις

- Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και διαμαρτυρία επαγγελματίες του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ.
- Μειωμένα εμφανίζονται φέτος τα περιστατικά της εποχιακής γρίπης στην χώρα μας, σε σύγκριση με πέρσι, εκτιμούν επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ
- Καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογ/σμούς των δικαιούχων αποζημιώσεις για ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής του 2011

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Βενεζουέλα: Σε νέα χειρουργική επέμβαση ο πρόεδρος Ου. Τσάβες μετά το πρόσφατο τσεκ απ, που δείχνει πάλι προβλήματα στην υγεία του.
Βουλγαρία: Ο κατώτερο μισθός από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ
ΗΠΑ: Σύγκρουση ελικοπτέρων κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης με 7 νεκρούς πεζοναύτες
Ιράκ: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς
Ιταλία: Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις «εκδιώξεις» Αφρικανών μεταναστών.
Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση με νεκρούς σε στάση λεωφορείου
Σουηδία: Κοριτσάκι γέννησε η πριγκίπισσα Βικτώρια
Συρία: Ισχυροί βομβαρδισμοί στην πόλη Χολμς

Ειδήσεις από όλη την Ελλάδα

Αρκαδία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο
Βόλος: Πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών κατά του μνημονίου
Βόρεια Ελλάδα: Αποκριάτικες εκδηλώσεις με τοπικά έθιμα σε πολλές πόλεις
Θεσ/νίκη: Κατάληψη πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ
Θεσ/νίκη: Ένοπλη ληστεία σε fast-food
Ικαρία: Απεργιακή κινητοποίηση για το θέμα της μεταφοράς μαθητών
Καλαμάτα: Ισχυρή έκρηξη σε αρτοποιείο, ιδιοκτήτης του οποίου είναι διαιτητής ποδοσφαίρου
Καλαμάτα: Πυρκαγιά ξέσπασε στο ΔΗΠΕΘΕ, προκαλώντας ζημιές στην κεντρική σκηνή
Καρδίτσα: Υπογραφή δημάρχου στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων
Κέρκυρα: Αποκριάτικες εκδηλώσεις με τοπικά έθιμα
Λασίθι: Κατάληψη στο Θεραπευτήριο Χρόνιων παθήσεων
Φάρσαλα: Τραγικός θάνατος 17χρονου σε μονάδα εκτροφής αγελάδων

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχή ή πρόσκαιρη καταιγίδα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία βελτίωση. Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί και ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 25/2
Αρχικά αίθριος με τοπικά περιορισμένη ορατότητα και από το μεσημέρι πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 και πρόσκαιρα στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 R


Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 R με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, συντάραξε την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέτα, τα Μέγαρα αλλά και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ακολούθησαν πλήθος μετασεισμών, που ανάγκασαν τον κόσμο να παραμένει σε πάρκα και πλατείες, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε κτήρια και ο τραγικός απολογισμός, 14 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, οι περισσότεροι από κατάρρευση ξενοδοχείου στην Περαχώρα, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες

Σαν Σήμερα

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄ απαγορεύει την ειδωλολατρία.

1788: Γεννήθηκε ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος
Ήταν οπαδός του πεσιμισμού (απαισιοδοξίας). Έργο του «Ο κόσμος ως θέληση και παράσταση»

1786: Γεννήθηκε ο Βίλχελμ Γκριμ, Γερμανός συγγραφέας
Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, έγραψαν συλλογή παραμυθιών «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ», αλλά και γλωσσολογικά και εγκυκλοπαιδικά έργα, «Γερμανικό λεξικό» κ ά

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, κηρύσσει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα

1983: Το Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στο Κάβο Ντόρο
Το οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Το πλήρωμά του ήταν 23 άτομα, ενώ μετέφερε 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά και 14 οδηγούς αυτοκινήτων. Γύρω στις 6: 30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν 4 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαντήλι στο Κάβο Ντόρο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τραγικός ο απολογισμός καθώς 28 άτομα χάνουν την ζωή τους.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

23/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 06
Δύση ηλίου: 18:12
Πανσέληνος: Σε 13 ημέρες

Πολυκάρπου επισ. Σμύρνης, Γοργονίας οσίας, Δαμιανού οσ.
Γιορτάζει: Πολύκαρπος

Πολύκαρπος ιερομάρτυρας

Γεννήθηκε το 69 και ήταν μαθητής του Ιωάννη του Θεολόγου, που τον έκανε επίσκοπο Σμύρνης. Από τα έργα του σώζεται η επιστολή προς Φιλιππησίους. Μαρτύρησε καιόμενος ζωντανός για να μην απαρνηθεί την πίστη του, επί αυτοκράτορος Αντωνίου Πίου το 155. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Ατζέντα της ημέρας

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και το ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και τις Υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας.
- Αναστολή Λειτουργίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως 29/2 και αποχή των μελών του από τη συμμέτοχή σε επιτροπές και συμβούλια.
- Συνεχίζεται η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του υπουργείου Υγείας, από τους εργαζόμενους
- Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων μέχρι 29/2
- Απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ έως 29/2, όσων το επώνυμο αρχίζει από Κ έως Ο.
- Έως 2/3 η προθεσμία αιτήσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής γλώσσας

Εκδηλώσεις
«Μουσικές συναντήσεις του Μάνου Χατζιδάκι» στις17:00, στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων.

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 -20:00)

Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλείσιμο 22/2
Γενικός Δείκτης: 751,96 -5,64 %
Μετοχές: Ανοδικές 40 Καθοδικές 123 Σταθερές 23
Τζίρος: 77,18 εκατ. ευρώ

Πολιτικά

- Με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών, υπερψηφίστηκε στην βουλή η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009.
- Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον πρόεδρο της δημοκρατίας για τις εξελίξεις στις Βρυξέλες.
- Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το PSI από την επιτροπή οικονομικών της Βουλής και σήμερα πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια.
- Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε C από CCC
- Σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε, ότι είναι υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.
- Βουλευτής που δεν έχει αποκαλυφθεί το όνομά του, έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ ευρώ.
- Με υπόμνημα κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΑΤ
- Κατατέθηκαν οι τελικές ρυθμίσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, βάσει του νέου μνημονίου
- Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί ή διαγραφεί έκανε ο Α. Σαμαράς, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.
- Την Παρασκευή πρόκειται να ανακοινώσει ο Πάνος Καμμένος μέσω Διαδικτύου, την δημιουργία νέου κόμματος.
- Οι Anonymous ξανακτύπησαν στην ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης, αναρτώντας κείμενο, όπου απαλλάσσει τους 3 μαθητές που κατηγορούνται για συμμετοχή στην προηγούμενη επίθεση.
- Δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του Π. Γερουλάνου

Σημαντικές ειδήσεις

- Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών για την υπόθεση των Energa - Hellas Power.
- Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που πρόκειται να ψηφιστεί, προβλέπει μεταξύ άλλων και μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% από την 1/3 στον ιδιωτικό τομέα
- Με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε προσωρινά η διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ σε πολίτες που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι».
- Στον όμιλο ΑΝΤ1 πέρασε το περιοδικό Οk του Πέτρου Κωστόπουλου
- Αναβλήθηκαν οι εκλογές για ανάδειξη ΔΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Εξετάζεται η συγχώνευση ΟΕΕ και ΟΕΚ σε νέο οργανισμό
- Αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει επέκταση της μονής ταρίφας και σε περιοχές όπως Λαύριο, Λαγονήσι, Βίλια και Μαραθώνα.
- Σε έξαρση η εποχική γρίπη, με 7 θανάτους εκ των οποίων 3 είναι παιδιά

Τα νέα από την διεθνή ειδησεογραφία

Αργεντινή: Σιδηροδρομική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σε αποβάθρα σταθμού του Μπουένος Άιρες
Αυστραλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ
Αυστραλία: Βρέθηκε σπάνιο ροζ διαμάντι
Αφγανιστάν: Αιματηρά επεισόδια μετά την καύση του κορανίου
Γαλλία: Πωλείται ολόκληρο χωριό, όπως είναι επιπλωμένο
Γερμανία: Ανεστάλη η απεργία στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
Ιταλία: Πτώματα βρέθηκαν μέσα στο βυθισμένο πλοίο Concordia
Νιγηρία: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στην πόλη Κάνο
Συρία: Νεκροί Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια και Γάλλος φωτορεπόρτερ

Νέα από την Ελλάδα

Βόνιτσα: Τροχαίο ατύχημα με 4 τραυματίες
Καλαμαριά Θες/νίκης : Κινητοποίηση συνταξιούχων στο ΙΚΑ
Κοζάνη: Πυρετός δημιουργίας καρναβαλικών αρμάτων
Νέστος: Δηλητηριασμένα βρέθηκαν σπάνια αρπακτικά πουλιά
Πάτρα: Παραγωγοί μοίρασαν δωρεάν πατάτες, λαχανικά και αυγά
Πύργος: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου τραυματίζοντας 22χρονη σπουδάστρια
Τρίκαλα: Καρναβάλι με τοπικά ήθη, έθιμα και τραγούδια

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική- ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, με βαθμιαία εξασθένιση. Χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στα πελάγη 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-13 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/2
Νεφώσεις με βροχή ή πρόσκαιρη καταιγίδα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία βελτίωση. Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί και ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Για να προλάβουμε τις ιώσεις και την γρίπη


Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις του αναπνευστικού που «χτυπούν» αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους. Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τους «απρόσκλητους» εισβολείς

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι
Το άγγιγμα αντικειμένων όπως στυλό, διακόπτες, τηλέφωνα, χερούλια στις πόρτες, τηλεχειριστήρια, βρύσες και λοιπά με μολυσμένα χέρια, η χειραψία με κάποιον ασθενή, αποτελεί και την πρώτη οδό μετάδοσης των ιώσεων.

Αερίστε καθημερινά τον χώρο του σπιτιού σας, ακόμα και αν κάνει κρύο, αλλάζετε και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα, για να μην μπορούν να «φωλιάσουν» οι ιοί και τα μικρόβια.

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας
Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος βοηθάει τον οργανισμό μας να ξεκουραστεί, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να δυναμώσει το αμυντικό του σύστημα.

Υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά. Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α (κρόκος αυγού, συκώτι γάλα), C (εσπεριδοειδή, λάχανο, κουνουπίδι), β-καροτένιο (λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα, καρώτα), βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, δημητριακά, ξηροί καρποί), καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων, σιδήρου (κόκκινο κρέας, ψάρια, φασόλια, φακές, σπανάκι), ψευδαργύρου(τυρί, οστρακοειδή, μανιτάρια), μαγνησίου (γάλα, δημητριακά) και σεληνίου (καρύδια, ψάρια, καβούρια). Προσθέστε στα φαγητά σας κρεμμύδια και σκόρδα, που είναι φυσικά ενισχυτικά του οργανισμού και τέλος πίνετε άφθονο νερό που καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Φορέστε ζεστά ρούχα και κρατάτε το σώμα σας ζεστό. Είναι ένας τεχνικός παράγοντας για την αποφυγή του κρυολογήματος, καθώς ένα κρύο σώμα προσβάλλεται πιο εύκολα από τους ιούς.

Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, κρατήστε την στους 18-20 βαθμούς. Η εναλλαγή της θερμοκρασίας, πολύ ζέστη μέσα και κρύο έξω, όταν βγαίνουμε, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας στο να κρυολογήσουμε.

Αποφύγετε, όσο γίνεται, να παραμένετε σε κλειστούς χώρους, με συνωστισμό ανθρώπων, καθώς εκεί διευκολύνεται σημαντικά η μετάδοση των ιών.
Αποφύγετε ανθρώπους που είναι άρρωστοι, όσο είναι αυτό δυνατόν.
Σταματήστε ή ελαττώστε το τσιγάρο, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιόπαθειες, καρκίνο κά) κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Μαρίκα Νίνου


Η πρώτη κυρία του λαϊκού τραγουδιού

Η καταγωγή της ήταν αρμενική και το πραγματικό της όνομα Ευαγγελία Αταμιάν. Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο «Ευαγγελίστρια» που έφερνε την μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον αδελφό της από την Σμύρνη στον Πειραιά. Την βάπτισε μάλιστα ο καπετάνιος δίνοντάς της το όνομα του πλοίου.

Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Κοκκινιά. Η Ευαγγελία στα επτά της χρόνια θα πάει στο αρμένικο σχολείο Ασκαήν. Από μικρή θα δείξει τα φωνητικά της προσόντα, συμμετέχοντας στην χορωδία και στις παραστάσεις του σχολείου, αλλά και ψέλνοντας στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Ιάκωβου.

Το 1939 θα παντρευτεί τον συμπατριώτη της Χάϊκ Μεστροπιάν, με τον οποίο θα αποκτήσει ένα γιο. Θα χωρίσουν το 1946. Ήδη όμως από 1944 έχει γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαϊδη, με τον οποίο θα αποτελέσουν ακροβατικό ζευγάρι με το όνομα Ντούο Νίνο. Με τον γάμο της με τον Νίνο θα αλλάξει και το όνομά της σε Μαρίκα Νίνου.

Η γνωριμία της με ανθρώπους του ρεμπέτικου, θα ανοίξουν και τον δρόμο της στο τραγούδι. Το 1948 θα γράψει σε δίσκο για την Columbia, δυο τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω» και «Θα στο πω το μυστικό μου».
Θα συνεργαστεί ακόμα με τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Στέλιο Κερομύτη, τον Γιώργο Μητσάκη και φυσικά τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1954 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Πηγαίνει στην Αμερική για εμφανίσεις με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κώστα Καπλάνη, καθώς έχει οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και για να μπορέσει να δοκιμάσει νέες θεραπείες για την αρρώστια της. Επιστρέφει το 1956 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της.
Η Μαρίκα Νίνου θα φύγει στα 35 της μόλις χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Ενδεικτική Δισκογραφία:
«Άνθρωποι-άνθρωποι» (Γ. Παπαϊωάνου) Μ. Νίνου- Σ. Περπινιάδης (1948)
«Κούκλα μου εσύ» (Κ. Σωτηριάδη-Δ.Χατζηθεολόγου) Μ. Νίνου (1949)
«Έχασα τα ωραία σου μάτια» (Μ. Χιώτη) Μ. Νίνου-Μ. Χιώτης (1950)
«Τι σου φταίω» (Γ Μητσάκης) Μ. Νίνου (1950)
«Η Σεράχ» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου (1951)
«Τα διαλεκτά παιδιά» (Β. Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Σ. Τζουανάκος- Σ. Ευσταθίου (1951)
«Καβουράκια» (Β. Τσιτσάνης) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης-Χ Μαυρίδης (1953)
«Απόψε κάνεις μπαμ» Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β. Τσιτσάνης (1953)
«Βουνό» (Λ.Νταράλα-Β. Πρέκα) Μ. Νίνου (1954)
«Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» (Β Τσιτσάνη) Μ. Νίνου-Β Τσιτσάνης (1954)
«Ζαϊρα» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Ι Σαλασίδης (1954)
«Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» (Β Τσιτσάνη-Μ Χατζιδάκι)
Μ Νίνου (1956) Β΄ εκτέλεση από την ταινία «Στέλλα»
«Θάλασσα πικροθάλασσα» (Δ Ευσταθίου-Γ Τσάκαλου) Μ Νίνου (1955)
«Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» (Β Τσιτσάνη) Μ Νίνου-Β Τσιτσάνης (1956)
«Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (Στ Χρυσίνη-Χρ Κολοκοτρώνη
Μ. Νίνου- Χ Μακρής (1956)
«Παραπονιάρικο» (Γ Κλουβάτου) Μ Νίνου (1956

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Σαν Σήμερα

532: Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μετά την καταστροφή του παλαιότερου στην στάση του «Νίκα»

1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, την Βίβλο

1966: Αρχίζει να εκπέμπει η ΕΙΡ (σημερινή ΕΡΤ)
Στις 6:30 το απόγευμα η Ελένη Κυπραίου με την φράση «Καλησπέρα σας, από σήμερα…» εγκαινιάζει την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή της τότε ΕΙΡ. Η εκπομπή ήταν δίωρης διάρκειας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ. Το πρόγραμμα λαμβάνουν 1500 τηλεοπτικοί δέκτες.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

22/2/2012

Ανατολή ηλίου: 07: 07
Δύση ηλίου: 18:11
Πανσέληνος: Σε 14 ημέρες
Νέα Σελήνη

Ημέρα Σκέψης

Των εν τοις Ευγενίου Μαρτύρων, Αθανασίου ομολ., Ανθούσης, Θαλασσίου οσ.,
Γιορτάζει: Ανθούσα, Ανθή

Αθανάσιος ομολογητής

Γεννήθηκε στην Κων/πολη καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Εμόνασε από νεαρή ηλικία στην Νικομήδεια. Επί αυτοκρατορίας Λέοντος του εικονομάχου, διαβλήθηκε ως εικονολάτρης και υπέστη διωγμούς και εξορίες.

Η Ατζέντα της ημέρας

- 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 & 23/2 των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του υπουργείου Υγείας, από τους εργαζόμενους
- Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 16:00 εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την συμμετοχή ΠΟΕ – ΟΤΑ.
- Το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση στις 17:00 στην Ομόνοια.
- Οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 12:00.
- 3ωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός ΙΚΑ) και συγκέντρωση στις 12:00 στα γραφεία του ΟΕΚ (Πατησίων και Σολωμού).
- Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων μέχρι 29/2
- Απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με αιτήσεις στα ΚΕΠ έως 29/2, όσων το επώνυμο αρχίζει από Κ έως Ο.
- Έως 2/3 η προθεσμία αιτήσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής και τουρκικής γλώσσας

Οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 21/2
Γενικός Δείκτης: 797,13 -3,47 %
Μετοχές: Ανοδικές 50 Καθοδικές 122 Σταθερές 20
Τζίρος: 77,08 εκατ. ευρώ

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 -20:00)