Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Σαρακοστιανά


Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά σαρακοστιανών για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια
1) Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
2) Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
3) Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
4) Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
5) Οι ελληνικές γαρίδες είναι συνήθως πιο γευστικές και σαφώς πιο φρέσκες, έχουν πιο μικρό μέγεθος (γάμπαρη) και ίσως λίγο πιο ακριβή τιμή (δυστυχώς). Αν και η τιμή απηχεί και την ποιότητα. Φτηνές και καλές όμως είναι και κατεψυγμένες.
6) Οι φρέσκες γαρίδες ή καραβίδες καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες.

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές:
1) Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
2) Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
3) Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
4) Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
5) Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Οστρακοειδή:
1) Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
2) Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
3) Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
4) Στα κατεψυγμένα μύδια με κέλυφος ή χωρίς πρέπει να είναι συντηρημένα στους -18 βαθμούς, να μην έχουν κομμάτια πάγου ανάμεσά τους και να φέρουν στην συσκευασία τους εκτός από την ημερομηνία λήξης τους, την ειδική σφραγίδα με τα διακριτικά που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Ταραμάς
Οι βασικές αλλοιώσεις του ταραμά είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα.
Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση

Τουρσιά: Όταν αγοραστούν χύμα είναι καλό πριν καταναλωθούν να πλένονται καλά. Ακόμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από υπερτασικά άτομα, αλλά και άτομα με ευαισθησία στο στομάχι

Τι να προσέξουμε στις κονσέρβες.
1) Είναι απαραίτητο να διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης.
2) Πρέπει να αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό ΕΟΚ της επιχείρησης.
3) Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή χτυπημένη συσκευασία.
4) Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά.
5) Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου