Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ταραμάς


Το δημοφιλέστερο σαρακοστιανό έδεσμα μετά τον χαλβά
Ο ταραμάς παρασκευάζεται από τα αυγά του μπακαλιάρου, του κέφαλου ή του κυπρίνου, που επεξεργάζονται σε ξύλινα βαρέλια με νερό, αλάτι και ζάχαρη. Στην αγορά βρίσκουμε δυο είδη ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο.

Ο λευκός είναι ο πλέον κλασσικός, έχει πιο φυσική γεύση, θεωρείται ανώτερος ποιοτικά και είναι ακριβότερος. Ο κόκκινος ταραμάς πρωτοεμφανίστηκε γύρω στα 1950, έχει σκουρότερο χρώμα λόγω προσθήκης χρωστικών ουσιών, η γεύση του είναι πιο έντονη, ενώ είναι και πιο αλμυρός.

Προσοχή χρειάζεται στην αγορά του ταραμά. Οι βασικές αλλοιώσεις του είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του πρέπει να δείχνουν οι υπερτασικοί καθώς περιέχει πολύ αλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου