Ο μήνας που μας φέρνει την φρεσκάδα και τα αρώματα των χειμωνιάτικων λαχανικών και των φρούτων στο τραπέζι μας.
Τα φρούτα της εποχής είναι τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, μπανάνες, μήλα, γκρέϊπ-φρουτ, αβοκάντο. Επίσης στην εποχή τους είναι τα κυδώνια, τα ρόδια και τα κάστανα.
Από φρέσκα λαχανικά βρίσκουμε, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, πράσα και σέλινο, παντζάρια, καρώτα, κολοκύθες, ρόκα, χόρτα, ραδίκια, μυρώνια, καυκαλίθρες, ραπανάκια, ραντίτσιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος αρωματικά μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό).
Τα ψάρια στην καλύτερη τους εποχή καθώς από τώρα ξενερίζουν (έρχονται λόγω κρύου στα ρηχά νερά) και έχουμε, βραστόψαρα (σκορπίνες, πεσκανδρίτσες) φρέσκο τόνο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλα, ροφό, μπακαλιάρο, γαύρο, φαγκρί, σφυρίδα, θαλασσινά (γαρίδες καραβίδες, γυαλιστερές, στρείδια), καλαμάρια, χταπόδια.
Κρέατα χοιρινό, λουκάνικο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, αγριογούρουνο.
Τώρα αρχίζει και η τυροκομική περίοδος οπότε έχουμε από φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μαλάκα, μυζήθρα και ξινομυζήθρα, μελίπαστο κ ά Ακόμα τα ώριμα τυριά, κασέρια, γραβιέρες, μετσοβολόνε, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι.
Τέλος από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο μπορούμε να προμηθευτούμε το «λάδι της χρονιάς» όπως έλεγαν παλαιότερα και να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές.
Τα φρούτα της εποχής είναι τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, μπανάνες, μήλα, γκρέϊπ-φρουτ, αβοκάντο. Επίσης στην εποχή τους είναι τα κυδώνια, τα ρόδια και τα κάστανα.
Από φρέσκα λαχανικά βρίσκουμε, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, πράσα και σέλινο, παντζάρια, καρώτα, κολοκύθες, ρόκα, χόρτα, ραδίκια, μυρώνια, καυκαλίθρες, ραπανάκια, ραντίτσιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος αρωματικά μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό).
Τα ψάρια στην καλύτερη τους εποχή καθώς από τώρα ξενερίζουν (έρχονται λόγω κρύου στα ρηχά νερά) και έχουμε, βραστόψαρα (σκορπίνες, πεσκανδρίτσες) φρέσκο τόνο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλα, ροφό, μπακαλιάρο, γαύρο, φαγκρί, σφυρίδα, θαλασσινά (γαρίδες καραβίδες, γυαλιστερές, στρείδια), καλαμάρια, χταπόδια.
Κρέατα χοιρινό, λουκάνικο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, αγριογούρουνο.
Τώρα αρχίζει και η τυροκομική περίοδος οπότε έχουμε από φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μαλάκα, μυζήθρα και ξινομυζήθρα, μελίπαστο κ ά Ακόμα τα ώριμα τυριά, κασέρια, γραβιέρες, μετσοβολόνε, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι.
Τέλος από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο μπορούμε να προμηθευτούμε το «λάδι της χρονιάς» όπως έλεγαν παλαιότερα και να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου