Κλασσική αφράτη και μοσχομυριστή
• 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά σε σκόνη, 100 γρ βούτυρο λιωμένο, 3 αυγά, 1 κούπα γάλα ζεστό, 200 γρ ζάχαρη, 1 κγ μαχλέπι σε σκόνη, 1 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη, αλάτι, σουσάμι λευκό και μαύρο, βούτυρο για το ταψί.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ρίχνετε την μαγιά, το αλάτι, τα γαρίφαλα και το μαχλέπι. Ρίχνετε το γάλα λίγο- λίγο και ενώ ανακατεύετε προσθέτετε το βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα και την ζάχαρη. Ζυμώνετε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και η ζύμη να μην κολλάει στην λεκάνη. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε μέρος χλιαρό για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνετε σε μια μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφήνετε 10-15 λεπτά και την απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί. Βρέχετε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
• 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά σε σκόνη, 100 γρ βούτυρο λιωμένο, 3 αυγά, 1 κούπα γάλα ζεστό, 200 γρ ζάχαρη, 1 κγ μαχλέπι σε σκόνη, 1 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη, αλάτι, σουσάμι λευκό και μαύρο, βούτυρο για το ταψί.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ρίχνετε την μαγιά, το αλάτι, τα γαρίφαλα και το μαχλέπι. Ρίχνετε το γάλα λίγο- λίγο και ενώ ανακατεύετε προσθέτετε το βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα και την ζάχαρη. Ζυμώνετε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά και η ζύμη να μην κολλάει στην λεκάνη. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε μέρος χλιαρό για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνετε σε μια μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφήνετε 10-15 λεπτά και την απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί. Βρέχετε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου