Συνολικές προβολές σελίδας
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Αρνί ή κατσίκι;
Στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστεί το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ορέξεως ενώ οι διαφορές τους εντοπίζονται στα εξής σημεία: τα κατσίκια συνήθως είναι λιγότερο λιπαρά, λόγω των συνθηκών εκτροφής τους, καθώς ζουν ελεύθερα στα βουνά και τρώνε διάφορα φυτά και χόρτα και αυτή η ιδιαιτερότητα στην διατροφή τους δίνει και την ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τους. Από την άλλη όμως κάνει το κρέας τους πιο σκληρό.
Για να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι, προσέχουμε το κεφάλι τους και την ουρά τους. Στο κεφάλι του αρνιού, από τα μάτια μέχρι το πηγούνι υπάρχει ένα εξόγκωμα και η ουρά του είναι πιο φαρδιά και έχει περισσότερο λίπος, ενώ στο κατσίκι είναι γυρισμένη προς τα πάνω.
Όσο για το αν είναι γάλακτος, το προδίδουν τα κιλά τους και τα έντερά τους.Τα αρνιά που είναι αποκλειστικά γάλακτος, είναι περίπου 5-6 εβδομάδων, με βάρος που κυμαίνεται στα 6-8 κιλά. Τα κατσικάκια είναι συνήθως μικρότερα 4,5-8 κιλά. Αν στα εντεράκια τους βρούμε ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα (πυτιά), τότε πράγματι έχει ταϊστεί μόνο με γάλα, αν όμως υπάρχουν υπολείμματα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε έχει πάρει και στερεά τροφή.
Σταβλίσιο αρνί ή «αλανιάρικο»; Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθιά του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.
Ελληνικό ή με διαβατήριο; Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες.
Τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια φέρουν μια τυρκουάζ στρογγυλή ή ωοειδή σφραγίδα, που έχει τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και μια παραλληλόγραμμη που αναγράφει HELLAS. Αντίστοιχες σφραγίδες σε χρωματισμό και σχήμα με μόνη διαφορά την χώρα προέλευσης, όταν τα αρνιά και τα κατσίκια προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Όταν όμως προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ οι σφραγίδες έχουν χρώμα καφέ.
Τελευταίο κριτήριο ως προς την φρεσκάδα
Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τους, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια του πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου