Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Και τώρα τι θα πιούμε;


Κρασί και σαμπάνια, οι γιορτινοί συνδυασμοί

Τα λευκά κρασιά είναι παντός καιρού συνοδεύουν ωραία τον σολομό, το χαβιάρι, τα θαλασσινά στην αρχή του γεύματος, αλλά και τα αλμυρά τυριά, όπως η κοπανιστή, ή φέτα ή τυριά με γεύση μούχλας ή μπαχαρικών, όπως το ροκφόρ, η γκοργκοτζόλα, αλλά και σαλάτες και αυγά.

Τα οστρακόδερμα, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, τα πικάντικα τυριά, παρμεζάνα, San Michali, δένουν αρμονικά με ροζέ κρασιά.

Με το αρνάκι, το κατσικάκι, τα πουλερικά ιδίως τα γλασαρισμένα με χυμούς φρούτων, οι πίτες, οι τάρτες, τα κίτρινα ώριμα τυριά, οι καρυδόπιτες ή αμυγδαλόπιτες συνδυάζονται ωραία από ένα ερυθρό ξηρό κρασί.

Συνοδέψτε τέλος τα κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά με δυνατό κόκκινο κρασί στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, σερβιρισμένο σε ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, κλειστό προς τα επάνω, που θα συγκεντρώσει και θα προβάλλει εύκολα, τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του.

Όμως η γιορτινή ατμόσφαιρα θέλει και σαμπάνια.Πολλοί sommelier προτείνουν την σαμπάνια, για όλο το γιορτινό γεύμα, επιλέγοντας ανάμεσα στους τρεις τύπους της. Brut (ξηρή), Demi-sec (ημίξηρη), Doux (γλυκή) λευκή ή ροζέ.

Με την παραδοσιακή γαλοπούλα, προτιμήστε μια Brut σαμπάνια, διατηρημένη στο ψυγείο στους 6-8 C. Κλείστε το δείπνο σας, με μια ημίξηρη σαμπάνια, ιδανική συνοδεία των επιδορπίων και ιδίως της φράουλας. Και μια υπενθύμιση πιείτε την όσο είναι ακόμα φρέσκια και δροσερή.

Όσο για το άνοιγμά της, εάν θέλετε να απολαύσετε την γεύση και τα αρωματικά της, φροντίστε να μην χαθεί ο πολύτιμος αφρός της. Αν όμως απλώς θέλετε να δημιουργήσετε ένα γιορταστικό θέαμα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις αφρισμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας. Χρόνια σας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου