Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

1941: Η επίθεση των ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ


Οι Ιάπωνες επιτίθενται και καταστρέφουν τον ελλιμενισμένο αμερικάνικο στόλο στην ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Χαβάη, στο Πέρλ Χάρμπορ Από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ο στόλος του Ειρηνικού των ΗΠΑ, που αποτελείται από 104 πλοία, βρίσκεται ελλιμενισμένος στο Πέρλ Χάρμπορ. Για τον φόβο σαμποτάζ τα αεροπλάνα είναι παραταγμένα στην ξηρά το ένα κοντά στο άλλο. Οι τεταμένες σχέσεις της Αμερικής, από την δεκαετία του ’30 ακόμα, με την Ιαπωνία, λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Ιαπωνίας, προς την Ινδοκίνα κορυφώνονται το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, όταν η Ιαπωνία με το σύνθημα «tora, tora, tora» (tora στα ιαπωνικά σημαίνει τίγρης) εξαπολύει επίθεση από θαλάσσης και αέρος στο Πέρλ Χάρμπορ.
Το ιστορικό της επίθεσης:
Η πρώτη μοίρα αεροπλανοφόρων του ιαπωνικού στόλου, που περιλαμβάνει έξι αεροπλανοφόρα που μεταφέρουν συνολικά 423 αεροσκάφη, καταφέρνουν να πλήξουν την αμερικάνικη βάση, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα αμερικάνικα ραντάρ, το πρωί της Κυριακής στις 7:48 καταστρέφοντας την σχεδόν στο σύνολό της.
Το γεγονός αυτό συνταράσσει τις ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, πείθει το Κογκρέσο να κηρύξει τον πόλεμο κατά του Άξονα στο πλευρό των συμμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου