Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού


Η 11η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς και γιορτής κι όμως μόνο χαρούμενη και γιορταστική δεν μπορεί να είναι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βάσει των εκθέσεών τους, δίνουν εικόνα απόγνωσης, αφού τα δικαιώματα των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, καταπατώνται ή υπονομεύονται.

Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανά τον πλανήτη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, στερούνται το φαγητό, δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ακόμα εκατομμύρια παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, internet), επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ιδίως κορίτσια, δεν έχουν ευκαιρίες παιδείας και μάθησης.

Σχεδόν 250.000.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, εργάζονται κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά, οδηγούνται στην πορνεία και στην σεξουαλική κακοποίηση.

Στην υποσαχάρια Αφρική το AIDS έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, δραματική μείωση στο προσδόκιμο ζωής και εκατομμύρια ορφανά. Τέλος εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες και κοινότητες που έχουν καταστραφεί από ένοπλες συρράξεις.

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των ένοπλων συρράξεων, ακόμα και αν δεν σκοτωθούν ή τραυματιστούν μπορεί να μείνουν ορφανά ή να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από την έκθεση στην βία.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ημέρα εορτασμού, είναι ημέρα ευθύνης και περισυλλογής από όλους μας. Πηγή: www.new-page.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου