Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες


Η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μια μέρα μόνο του χρόνου για να τους θυμηθούμε, όταν όλες τις υπόλοιπες αντιμετωπίζουν την έλλειψη παιδείας, σεβασμού, αγωγής και ενδιαφέροντος εκ μέρους μας ενώ εισπράττουν καθημερινά την αδιαφορία μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Αν και το Σύνταγμα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, τα άτομα με αναπηρία, βιώνουν πολλαπλές μορφές αποκλεισμού, από την εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική περίθαλψη και από την συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας.


Παρότι η ανθρώπινη αξία δεν ιεραρχείται, στην πράξη φαίνεται, βάσει της επιβίωσης εναπομεινάντων καταλοίπων που σχετίζονται με την αναπηρία, να καθιστά τα άτομα με ειδικές ανάγκες πολίτες δεύτερης κατηγορίας.Αξιοσημείωτο είναι ότι, ένα μεγάλο ποσοστό που πλησιάζει το 85% , των ατόμων με αναπηρία φαίνεται να βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού. Αλλά και το μέσο εισόδημα των οικογενειών που έχουν στα μέλη τους άτομο με αναπηρία, είναι χαμηλότερο, από των άλλων οικογενειών, αποδεικνύοντας την συσχέτιση μεταξύ της αναπηρίας, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν.


Σήμερα απαιτείται νέα προσέγγιση για την αναπηρία, με απαλοιφή των διακρίσεων, δημιουργία νέου σχεδιασμού του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών και των αγαθών, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να επιτευχθεί μια άλλη ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Πηγή: new-page.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου