Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;


Τις ημέρες των εορτών είναι μια δύσκολη ερώτηση που πολλοί γονείς με μικρά ιδίως παιδιά καλούνται να απαντήσουν.

Ο Αϊ- Βασίλης για τα παιδιά, είναι ένα πρόσωπο τόσο μυθικό, όσο και μυστηριακό.
Μυθικό γιατί αντιπροσωπεύει το παραμύθι, την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, συνυφασμένη με τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις.
Μέσα από τον Αϊ- Βασίλη προβάλει το πρότυπο της πατρικής ή (γονεϊκής αν θέλετε) αγάπης, φροντίδας, προσφοράς, καλοσύνης, αλλά και επιβεβαίωσης και ανταμοιβής
για τις προσπάθειες που κατέβαλε το παιδί όλο τον χρόνο.

Ακόμα μοιάζει τυλιγμένος στην αχλή του μυστηρίου, με τον τρόπο που κατασκευάζει (ή αγοράζει) τα παιχνίδια, πώς προλαβαίνει να τα μοιράσει όλα, πώς γνωρίζει την επιθυμία του κάθε παιδιού, από πού μπαίνει αν δεν υπάρχει τζάκι κλπ.
Με αφορμή ακριβώς αυτές τις ερωτήσεις, ζητάτε και τις απαντήσεις από το ίδιο το παιδί και ανάλογα συνεχίζετε στις δικές σας εξηγήσεις.

Συνήθως στην σχολική ηλικία, αρχίζει και η απομυθοποίηση του Αϊ- Βασίλη, είτε μέσα από τις συζητήσεις με τον δάσκαλο στην τάξη, είτε από μεγαλύτερα αδέλφια ή από άλλους συμμαθητές και φίλους που γνωρίζουν ήδη.

Πολλά παιδιά αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια, καθώς μέσα τους αντιλαμβάνονται, πως με το «ξεθώριασμα» του μύθου, απομακρύνονται από την παιδικότητα και το όνειρο που εκπέμπει. Εξηγήστε τους με απλά λόγια, ότι ακόμα και αν ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, είναι ένα συμβολικό, που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και εκφράζεται με την αγάπη, την προσφορά και την βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου