Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Γαλοπούλα


Αγοράζοντας γαλοπούλα έχουμε 2 επιλογές, φρέσκια ή κατεψυγμένη.

Οικονομικότερη βέβαια είναι η κατεψυγμένη, η φρέσκια μπορεί να έχει άλλη τιμή, έχει όμως κι άλλη χάρη. Διαλέξτε μια φρέσκια γαλοπούλα που να μην έχει μελανιές, χτυπήματα, σπασμένα κόκαλα ή κοψίματα. Τέλος η φρέσκια γαλοπούλα χρειάζεται καψάλισμα. Κάντε το με σπιτικό φλόγιστρο ή με αναπτήρα. Διατηρείστε την στο ψυγείο και ψήστε την το πολύ, μέσα σε 48 ώρες.

Αν προτιμήσετε κατεψυγμένη, πριν μαγειρευτεί πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς.Αφήστε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο, μέσα στην συσκευασία της, για 2-4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός της. Για να ελέγξετε αν ξεπάγωσε τελείως, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κρυστάλλους από πάγο στο εσωτερικό της κοιλιάς και ότι τα πόδια της, όταν τα κουνάτε κουνιούνται ελεύθερα. Μαγειρέψτε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η γαλοπούλα, όταν ψηθεί χάνει βάρος, για αυτό υπολογίστε την βαρύτερη κατά την αγορά της. Υπολογίστε ½ κιλό ανά άτομο. Ακόμα γεμίστε την γαλοπούλα, τελευταία στιγμή λίγο πριν την βάλετε στο φούρνο

Ο γενικός κανόνας στο ψήσιμο μεγάλων πουλερικών, είναι να ψήνονται τόσες ώρες όσες και το βάρος τους. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε καλά, χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, που θα το «καρφώσετε» σε συμπαγές κομμάτι κρέατος, όπως στο στήθος. Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν γαλοπούλες που πωλούνται μαζί με θερμόμετρο, σ’ αυτή την περίπτωση, όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη ψημένη το θερμόμετρο θα πεταχτεί έξω. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι το μπούτι της γαλοπούλας και αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο είναι έτοιμη ψημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου