Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ημέρα Μετανάστη


Ως μετανάστευση ορίζεται η ατομική ή ομαδική μετάβαση και εγκατάσταση από μια χώρα σε άλλη. Ο βασικότερος λόγος είναι οικονομικός, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι λόγοι, όπως πολιτικοί, θρησκευτικοί, πολεμικοί, αποικιστικοί, κλιματολογικοί.

Η Ελλάδα από τα αρχαία ακόμη χρόνια, βίωσε πλήθος μεταναστεύσεων, κατ’ αρχάς με χαρακτήρα αποικιστικό, όπως έγινε με την Κάτω Ιταλία, τα παράλια της Μικράς Ασίας κ ά. Ακόμα και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πήρε την μορφή επίσης αποικιστικής κίνησης.Αντίθετα το ρωμαϊκό και το βυζαντινό κράτος, έγιναν στόχος της Μεταναστεύσεως των Εθνών, κατά την οποία φτωχοί λαοί που κατοικούσαν στις όχθες του Δούναβη και του Ρήνου, αλλά και βορειότερα αναζητούσαν καλύτερη τύχη, σε περιοχές με οικονομική και πνευματική ακμή, όπως η Ιταλική και η Ελληνική χερσόνησος και η Μικρά Ασία.

Στην νεότερη Ελλάδα, οι σκλαβωμένοι Έλληνες, άφηναν τον τόπο τους για να ζήσουν στην Αυστρία, στην Ρουμανία, στην Αίγυπτο και άλλες κοντινές και μακρινές χώρες. Αυτό συνεχίστηκε και ύστερα από την επανάσταση του ‘21, προς την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Αμερική.Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από την χώρα μας σημειώθηκε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αμερική, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία

Την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας έγινε ο μεγαλύτερος ίσως ευρωπαϊκός μεταναστευτικός αποδέκτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ανέρχεται από 1 έως 1,8 εκατομμύριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό 63% προέρχονται από την γειτονική Αλβανία, ενώ σε μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται οι μετανάστες από την Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν, Ρωσία και Αίγυπτο.
Πηγή: www.new-page.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου