Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1949: Πέθανε ο Ρίχαρντ Στράους, Γερμανός μουσικοσυνθέτης
Γεννήθηκε το 1864 στο Μόναχο, όπου και σπούδασε μουσική. Διετέλεσε αρχιμουσικός της βασιλικής αυλής στη Βαϊμάρη, στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Θεωρείται μεγάλος διδάσκαλος της ενορχηστρώσεως και αξιολογότατος διευθυντής ορχήστρας. Συνέθεσε πολλά τραγούδια, μουσική δωματίου και συμφωνικά ποιήματα «Δον Ζουάν», «Ιππότη με το ρόδο», «Δον Κιχώτης», καθώς και μελοδράματα «Σαλώμη», «Ηλέκτρα», «Αριάδνη στη Νάξο» κ ά.

2000: Πέθανε ο Βασίλης Ραφαηλίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κιν/γράφου. «Βιβλιοκατασκευή», «Κιν/φικά θέματα», «Το βλέμμα του ποιητή» κ ά

1901: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Τουλούζ Λοτρέκ.
Ανήκει στην σχολή του μετά-ιμπρεσιονισμού και  στο έργο του συνυπάρχουν αρμονικά, διαφημιστικές αφίσες και έντυπα νυχτερινών κέντρων και πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του. Η ζωγραφική του αναπαράστησε την τριφηλή νυχτερινή ζωή, στην Μονμάρτη, στην πλατεία Πιγκάλ, στο Μπουλβάρ Ρεσεσουάρ, της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque), όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια του, ανάμεσα στις χορεύτριες του «Μουλέν Ρουζ», στα καμπαρέ και τα κακόφημα σπίτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου