Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

Με αφορμή την σημερινή μέρα
μερικές συμβουλές για να μην
χτυπήσει η πίεσή μας «κόκκινο».

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των γιατρών και ειδικών, σιωπηρός…φονιάς, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για ποσοστό 25-70% των εγκεφαλικών. Η ρύθμισή της σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια έως και κατά 50%.Υπέρταση θεωρούμε, όταν η μεγάλη (συστολική πίεση) είναι μεγαλύτερη από 14 (140 mmHg) ή η μικρή (διαστολική πίεση) είναι μεγαλύτερη από 8,5 (85 mmHg). Όσο υψηλότερα διαφοροποιούνται οι τιμές τόσο πιο βαριά είναι η υπέρταση. Για να θεωρηθεί κάποιος υπερτασικός, πρέπει μετά από πολλές διαδοχικές μετρήσεις και σε διάστημα αρκετών ημερών, ο μέσος όρος των μετρήσεων να είναι μεγαλύτερος από τις φυσιολογικές τιμές, που αναφέρθηκαν.
Οι ενοχοποιούμενοι παράγοντες κινδύνου:
- Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού υψηλής αρτηριακής πίεσης (κληρονομικότητα)
- Η ηλικία άνω των 40 ετών
- Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού
- Το υπερβολικό σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
- Η έλλειψη σωματικής άσκησης
- Το άγχος
- Το κάπνισμα
- Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Το σύστημα των νεφρών
Πώς μετράμε μόνοι μας την πίεση στο σπίτι
- Η μέτρηση πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες, πρωί και βράδυ
-Χρησιμοποιούμε αξιόπιστα και επώνυμα πιεσόμετρα
- Είναι προτιμότερο ½ ώρα πριν την μέτρηση να μην έχουμε καταναλώσει καφέ και να μην καπνίσουμε.
- Καθόμαστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα για 5 λεπτά και ηρεμούμε
- Το χέρι που εφαρμόζουμε το πιεσόμετρο πρέπει να ακουμπά σε σταθερό σημείο και να βρίσκεται νοητά στο ύψος της καρδιάς.
- Για την ορθότητα της μέτρησης παίρνουμε την πίεση και δεύτερη φορά, αφού ξαναβάλουμε το πιεσόμετρο και αφήσουμε να μεσολαβήσουν 5-6 λεπτά.
Προσπάθεια στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης με ή χωρίς φάρμακα
-Μειώνουμε το αλάτι, όχι μόνο στα φαγητά του σπιτιού, αλλά και στα συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, αλμυρά τυριά, σνακ, αλμυρούς ξηρούς καρπούς, κύβους, τρόφιμα με συντηρητικά, αναψυκτικά κ ά.)
- Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, τρόφιμα χαμηλών λιπαρών (γαλακτοκομικά)
- Μειώνουμε ή κόβουμε το κάπνισμα
- Περιορίζουμε το αλκοόλ και τον καφέ
-Αυξάνουμε την σωματική δραστηριότητα με περπάτημα ή άσκηση
- Διατηρούμε φυσιολογικό το σωματικό μας βάρος ή το ελαττώνουμε αν ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια.
- Ελέγχουμε το άγχος και το στρες στην καθημερινότητά μας
- Δεν αμελούμε τον ιατρικό έλεγχο αλλά και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου