Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Φράουλες

Τα φρούτα του πάθους και του έρωτα καθώς το σχήμα τους ανάγει σε καρδιά και το χρώμα τους στο πάθος.
Μικρές, κόκκινες, με την χαρακτηριστική στυφή γεύση τους και το μυρωδάτο άρωμά τους, είναι το φρούτο που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή, μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.
Γευστική ιστορία
Από την Ρωμαϊκή κιόλας εποχή φαίνεται να υπάρχουν φράουλες μικρές σε μέγεθος, που άφηναν όμως μάλλον αδιάφορους τους Ρωμαίους. Η καταγωγή της σημερινής φράουλας (μεγαλύτερης σε μέγεθος) πιθανότητα είναι από την Χιλή, αν και σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε αυτοφυή συνήθως φυτά με μικρές φραουλίτσες (αγριοφράουλες) με καταπληκτική γεύση και άρωμα.
Θρεπτική αξία
Μικρές οι θερμίδες τους, 40 ανά 100 γρ, μεγάλη όμως η θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Α ενώ περιέχουν ακόμα τανίνες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Έχουν αντιοξειδωτικές, διουρητικές  και καθαρτικές ιδιότητες, Προσοχή όμως σε ορισμένα άτομα προκαλούν αλλεργία.
Αγορά και συντήρηση
Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ ευαίσθητο, που αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό όταν αγοράζεται φράουλες να προσέχετε να μην είναι χτυπημένες, να είναι καθαρές, με ζωηρό κόκκινο χρώμα και τα φυλλαράκια στο «λαιμό» τους να είναι φρέσκα και πράσινα. Όμως και η συντήρησή τους χρειάζεται προσοχή. Μην τις πλένετε, αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε σύντομα. Διατηρήστε της στο ψυγείο για 1-2 24ωρα, κλεισμένες αεροστεγώς σ’ ένα δοχείο. Εκτός του νωπού φρούτου, οι φράουλες καταναλώνονται επεξεργασμένες, σε μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ κ ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου