Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα Πάρκα. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην πόλη μας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, γιατί πραγματικά υπάρχουν. Ας τους ανακαλύψουμε και ας τους επισκεφτούμε για μια βόλτα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ
Εκτείνεται σε μια έκταση 160 στρεμμάτων και από το 1839 που τον δημιούργησε η Βασίλισσα Αμαλία, αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα, με τα αιωνόβια πανύψηλα δέντρα του, τα πουλιά, την λιμνούλα με τις πάπιες, τα παρτέρια με τα λουλούδια, το καφενεδάκι του, αλλά και τα αρχαία αγάλματα στον χώρο του Ζαππείου.
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Βρίσκεται μεταξύ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Ευελπίδων, σε μια έκταση 280 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε το 1934 βάσει γαλλικών κηποτεχνικών προτύπων, με πολλά ασφαλτοστρωμένα δρομάκια, παγκάκια και σκιερά δέντρα κατά μήκος τους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμα εκκλησίες, αναψυκτήρια και θερινό θέατρο.
ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Ο λόφος Φιλοπάππου με την προνομιακή θέα προς την Ακρόπολη, προσφέρεται για ευχάριστες βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια του που από την δεκαετία του ’50 κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, ενώνοντας το χώρο με τα Προπύλαια. Μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη, το θέατρο παραδοσιακών χορών της Δώρας Στράτου, όπου διοργανώνονται παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορών, ακόμα το αναψυκτήριο, ενώ υπάρχουν και πολλά στέκια για φαγητό.
ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
Ανεβείτε στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ, με το αυτοκίνητο ή αν θέλετε να συνδυάσετε και άσκηση με τα σκαλιά. Η θέα της Αθήνας από κει πάνω θα σας αποζημιώσει, καθώς είναι μοναδική, ιδίως το ηλιοβασίλεμα. Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι του Αι- Γιώργη, ενώ στην πίσω πλευρά του λόφου είναι το θέατρο. Κατεβαίνοντας από τον Λυκαβηττό και περνώντας από την πλατεία της Δεξαμενής, όπου και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, θα βρεθείτε στο πολύβουο κέντρο του Κολωνακίου.
ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
Εκτός ιστού πόλεως, γιατί βρίσκεται στις παρυφές του Γαλατσίου, συνδυάζει ιδανικά τον περίπατο και την άθληση, καθότι υπάρχουν ειδικά δρομάκια για τρέξιμο, αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, αλλά και κολυμβητήριο. Στον τεράστιο χώρο του Άλσους, γύρω στα 1500 στρέμματα, υπάρχουν θέατρο, όπου διοργανώνονται παραστάσεις και συναυλίες, θερινό σινεμά, καφετέριες και χώρος για δωρεάν πάρκινγκ.
ΔΑΣΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στις παρυφές του Υμηττού με 4.460 στρέμματα. Ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδηλασία, και ήπιας μορφής άσκηση, αλλά και για ξεκούραση και χαλάρωση, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα, καθώς η κορυφή του βρίσκεται στα 1.026 μ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις Μονές Καισαριανής και Αγίου Ιωάννη Θεολόγου ή να ξεναγηθείτε στον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.
ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Βρίσκεται στα όρια τριών δήμων, της Αθήνας, του Γαλατσίου και της Φιλοθέης. Έχει έκταση 350 στρέμματα που προέρχεται από αναδάσωση μεγάλου τμήματος του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων και χαρακτηρίζεται βιότοπος. Στον χώρο του άλσους υπάρχει ένα σπήλαιο που μπορείτε να επισκεφτείτε, υπαίθριο θέατρο, θερινό σινεμά, αναψυκτήρια, αλλά και χώροι άθλησης, με υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, τένις και μπάσκετ, ενώ διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Βρίσκεται στα Σπάτα, στην θέση Γιαλού. Ιδανικό για κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα. Στο Πάρκο υπάρχουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών, αλλά και ερπετών. Υπάρχουν ακόμα παιδική χαρά, κατάστημα με σουβενίρ, καφετέρια, αλλά και υπαίθριοι χώροι για ξεκούραση.
ΑΛΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
Βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι προσβάσιμο από την Λεωφόρο Κηφισίας. Μπορείτε να κάνετε περίπατο, ποδηλασία, ή τζόκινγκ στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, μέσα στο δασύλλιο με τα πανύψηλα δέντρα ή να ξεκουραστείτε και να κάνετε πικ-νικ, στα ξύλινα τραπέζια που υπάρχουν γι’ αυτό τον σκοπό. Στο Άλσος υπάρχει γεωργική σχολή, ανθοκομίας, δεντροκομίας και μελισσοκομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου