Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ημέρα Νόσου Αλτσχάϊμερ

Η 21η  Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για την νόσο Αλτσχάϊμερ, ονομασία που προέρχεται από τον Alois Alzheimer που περιέγραψε για πρώτη φορά την γεροντική άνοια.
Η νόσος Αλτσχάϊμερ, είναι μια άγνωστης αιτιολογίας, προοδευτική, εκφυλιστική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων ηλικιωμένων ατόμων, που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, αλλά και με διατάραξη και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών, όπως η προσοχή, η κρίση, η σκέψη και η ομιλία.
Συμπτώματα της νόσου
- Απώλεια μνήμης, όπου το άτομο δυσκολεύεται να θυμηθεί πληροφορίες, ονόματα, τηλέφωνα, ραντεβού, αλλά και γεγονότα
- Δυσκολία στην εκτέλεση πράξεων της καθημερινότητας, όπως το ντύσιμο, τα ψώνια, η μετακίνηση, η οδήγηση, η εργασία, η διατροφή, η διαχείριση χρημάτων
- Δυσκολία στην χρήση της γλώσσας, ξεχνά τις λέξεις και το νόημα τους.
- Δυσκολία στην κρίση και στην λήψη των αποφάσεων
- Απώλεια της αίσθησης του χρόνου και του χώρου
- Χάνει τα προσωπικά του αντικείμενα ή ξεχνά που τα έβαλε (κλειδιά, πορτοφόλι)
- Απώλεια πρωτοβουλίας και αλλαγή στην διάθεσή του, ενώ γίνεται απαθές και αδιάφορο σε δραστηριότητες που μέχρι τώρα προσέλκυαν το ενδιαφέρον του
Βελτίωση της μνήμης
Όπως εξηγούν οι ειδικοί υπάρχει δυνατότητα προφύλαξης από την νόσο, με τον έλεγχο των παραγόντων που την προκαλούν. Το συστηματικό διάβασμα, η συγγραφή βιβλίων, παιχνίδια που «ακονίζουν» τον νου, όπως το σκάκι, τα χαρτιά, το τάβλι, η συμπλήρωση παζλ, το λύσιμο σταυρολέξων, το sudoku, το καθημερινό περπάτημα, η σωματική άσκηση και ο χορός, η εκμάθηση ξένων γλωσσών ή μουσικών οργάνων, η κοινωνικότητα και η φιλανθρωπική δράση, αλλά ακόμα και η υιοθέτηση σωστής και υγιεινής διατροφής δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση της νόσου.
Πρακτικές συμβουλές
-
Βάζετε τα πράγματα της καθημερινότητάς σας που χάνετε (κλειδιά, τηλέφωνο, γυαλιά, ταυτότητες κλπ) στο ίδιο συγκεκριμένο  σημείο, για να τα βρίσκεται εύκολα
- Αλλά ακόμα και τις οικονομικές υποχρεώσεις σας (λογαριασμούς, ασφάλειες κλπ) σε ένα πίνακα ανακοινώσεων με σειρά λήξεων πληρωμής.
- Επαναλαμβάνετε τα ονόματα ανθρώπων που μιλάτε ή συναντάτε για να σας εντυπωθούν «Τι κάνεις …», «Χάρηκα που σε γνώρισα κύριε…» κλπ
- Σημειώνετε τις δουλειές ή και την λίστα των αγορών που πρέπει να κάνετε, αλλά και επαναλαμβάνετε τες φωνακτά «Κλείδωσα το σπίτι;», «Θέλω ψωμί και τυρί»
- Αν ξεχάσετε κάτι, μην πανικοβάλλεστε, ηρεμήστε και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε και αυτόματα η μνήμη θα σας επιβραβεύσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου