Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Κεφτεδάκια με ούζο, σε πολλές παραλλαγές

Ένα εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο φαγητό,
που μπορούμε να καταναλώσουμε ζεστό ή κρύο
αλλά και όταν μας περισσέψει με σάλτσα ντομάτας.

Υλικά
½ κιλό κιμάς ανάμικτος (χοιρινός, μοσχαρίσιος), 2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα, ½ κούπα ούζο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 αυγό, 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο, 2 κ σ δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κ γ ρίγανη ξερή ή φρέσκια, κύμινο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Μουλιάζετε το ψωμί στο ούζο. Βάζετε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτετε το κρεμμύδι, το αυγό, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, την ρίγανη, το αλατοπίπερο και τέλος το ψωμί ελαφρά στραγγισμένο από το ούζο. Ζυμώνετε αρκετά το μείγμα, με μυστικό όσο περισσότερο ζυμώσετε τόσο πιο αφράτοι γίνονται οι κεφτέδες. Σκεπάζετε το μείγμα του κιμά και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθετε τους κεφτέδες.
Εδώ έχετε τρεις εναλλακτικές λύσεις:
1) Αν τους τηγανίσετε, τους αλευρώνετε, τινάζετε το περιττό αλεύρι, τηγανίζετε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
 2) Αν θέλετε μπορείτε να τους τηγανίσετε χωρίς να τους αλευρώσετε, χρειάζεται όμως πολύ καυτό λάδι για να γίνουν τραγανοί
3) Αν αποφεύγετε τα τηγανητά, μπορείτε να τους ψήσετε στον φούρνο, στο γκριλ ή στη σχάρα. Μπορείτε να τους δώσετε και σχήμα μπιφτεκιού ή χάμπουργκερ, τα αλείφετε με λάδι τα ψήνετε.
Ανακύκλωση, γιατί δεν πετάμε τίποτα
Αν σας περίσσεψαν κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, φτιάχνετε μια σάλτσα ντομάτας και τα συνοδεύετε. Θα χρειαστείτε 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 1 κ σ πελτέ, 1 κ γ ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή σκόνη σκόρδου, 1 σφηνάκι ούζο, ελαιόλαδο, αλάτι.    Σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο λάδι, προσθέτετε την ντομάτα που έχετε βάλει τον πελτέ και την ζάχαρη, ρίχνετε το ούζο, το αλάτι και σιγοβράζετε να δέσει σε σάλτσα. Περιχύνετε τους κεφτέδες και σερβίρετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου